dimecres, 18 de juliol del 2007

El rei de la casa

El passat dissabte vaig anar a visitar l’exposició que hi ha actualment al Palau de la Virreina, “El Rei de la casa”. S’estarà allà fins el 24 de setembre, i us recomano que l’aneu a veure! Us copio el text introductori del tríptic que reparteixen en entrar a l’exposició:“El Rei de la casa és un recorregut, un assaig en forma de passeig, per proposar una reflexió sobre la infància. Sovint la noció que tenim de la infància no encaixa amb la realitat dels nens d’avui.

El treball dels artistes presents serveix precisament per il·lustrar algunes d’aquestes àrees de fricció.La nostra idea actual d’infància és el producte d’una contínua construcció simbòlica. És per això que aquesta exposició planteja la infància des d’una perspectiva cultural o històrica i passa per alt qualsevol intent de definició natural o biològica dels nens. A la primera sala, i a la vegada darrera, hi ha un espai de documentació sobre aquesta construcció en diferents períodes històrics.

El mite de la infància com l’edat de la innocència, hereu del pensament de Rousseau, troba la seva esplendor en la Revolució Industrial. Tot i que la majoria dels nens són víctimes de l’explotació a les fàbriques i a les mines, els nens de les classes més altes, els protagonistes de Peter Pan o Alícia al País de les Meravelles, tenen una vida indulgent i fantasiosa. En aquest nou escenari, el dol per la mort dels nens i el mite dels nens perduts alimenten una nova sensibilitat que posa en valor la condició infantil. Gradualment, la infància es convertirà en una nova categoria social.

Avui, el mite de la innocència malda per sobreviure en una societat tecnificada, indolora i transparent. Els nens s’inicien ràpidament en els mètodes dels adults, mentre que aquests construeixen un món infantilitzat, on preval una cultura de l’oci que no distingeix les eines de les joguines. L’exposició comprèn una gran varietat de formats (pintura, escultura, instal·lacions, documentals, assaig i fotografia), que ens ajuden a reflexionar sobre una de les principals inquietuds d’aquest inici de segle.”
Més informació a:
http://www.bcn.es/virreinaexposicions/catala/02070531.htm

Si hi aneu, no deixeu d’agafar també els dos materials complementaris que reparteixen, el joc de l’oca i el full que es diu “Tot per al rei de la casa”. Les fotos de Loretta Lux ( http://www.lorettalux.de/) i els quadres de Mark Ryden (http://www.markryden.com/) són indescriptibles. Els heu de veure en directe.
No us deixeu el carnet de la biblio a casa, que fan descompte en el preu de l’entrada!
Text de Silvia Fernández