dijous, 12 de juliol del 2018

El Còmic kids!



Aquesta passada edició del saló del còmic de Barcelona, la 36a, oferia una significativa i encertada novetat que no va passar desapercebuda entre tota la comunitat de pares i mares i fandom variat: El còmic kids. Un espai d’uns 3.000 metres quadrats adreçat exclusivament als infants. Una demanda de fa anys, que molts comentàvem pels passadissos de manera força tímida i que ha culminat enguany gràcies a una decidida i valenta aposta de la nova directora del saló: Meritxell Puig.


L’espai fou dissenyat com una confluència de diverses càpsules on l’afluència de visitants quedés repartida i endreçada amb un oferta variada repartida en diferents franges horàries. D’aquesta manera els matins del dijous i del divendres van estar programats per encaixar i donar un valor afegit a les visites escolars d’infantil que s’anirien succeint (les de secundària tenien cita a les jornades pedagògiques).
Així mateix es van programar tallers de dibuix i de guió amb la escola JOSO, amb Fabrice Parmé, amb Kiko Da Silva, amb Raul Grabau, amb Miguel Díaz Vizoso, amb Denis Roca, amb Joan Tretze, i amb Òscar Sardà. 


Per altra banda un munt de tallers: creació de còmics amb tampons a càrrec de Miguel Bustos, d’elaboració de models del personatge Superpatata a càrrec dels autors Artur Laperla i Candela Fernández, de màscares a càrrec de Pep Brocal i Blanca Hernández, i amb l'autora Lorena Álvarez. També hi van haver caricatures a càrrec de l’Asociación Española de Caricaturistes.


Hi van haver dos punts que van estar funcionant tot el temps sense descans: el pinta cares a càrrec de l’INS Mare de Déu de la Mercè, i el punt de creació de xapes a càrrec del personal de Ficomic. Us asseguro que treien fum tots dos.
Un altre punt de gran èxit van ser els tallers de modelatge a càrrec de Jumping Clay, on fàcilment es podien donar forma a diferents personatges de manera manual.


També cal destacar la Còmic Teca infantil formada en major part per fons de còmics d’autors espanyols cedits per la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona, material gentilesa de Norma Còmics i Salvat Ediciones, i material cedit per les biblioteques de l’Hospitalet. Durant el dissabte i el diumenge també hi van haver conta contes a càrrec de Rubén Martínez i alumnes, i de Ruth Tururuth.


En un altre espai trobem un fotocall del poblat dels Barrufets, i en alguns moments molt especials vam tenir l’honor de contar amb la presencia d’un barrufet i de la barrufeta.
Molt a prop hi havia ubicat un espai de Lego autogestionat per la mateixa marca que va reclamar l’atenció de moltíssim públic.


En un lateral hi van haver exposats els còmics finalistes dels concurs escolar de còmic que organitza conjuntament FICOMIC i el departament d’ensenyament de la Generalitat de Catalunya.


I no menys significatiu, l’espai central on un còmic gegant d’en Denis Roca, potser l’autor de còmic espanyol més jove en publicar, ens explica com es fa un còmic. Al costat unes lletres gegants de cartró que formaven la paraula Còmic Kids, i que tothom va poder signar, guixar, i dibuixar.

Està malament que ho digui jo, per ser part implicada en l'organització de l’espai, però la sensació que va ser un èxit fou rotunda i extensa. Tot i així tant sols es la primera edició, segur que el 2019 tornarà en una versió encara millor.

Per molts anys còmic kids!