dimarts, 30 de gener del 2018

IX Premi Carme Romaní: Jordi Artigal


Dilluns 11 de desembre de 2017 es va fer entrega del IX PREMI CARME ROMANÍ a Jordi Artigal de la Biblioteca Massagran de Salt (Girona) per la seva trajectòria professional. Uns quants membres del Grup de Treball Bib. Botó es van desplaçar fins allà per entregar personalment el guardó que consisteix en un diploma i una ampolla amb sorra de la platja de Castelldefels i una branca de romaní.

Per presentar-lo, ens agrada especialment el text que va preparar la Marta Roig amb motiu de la tercera jornada Biblioteca i Comunitat Educativa, que va tenir lloc a la Biblioteca de Sant Ildefons (Cornellà), el 6 de setembre de 2017:

Al llarg de la vida, són nombrosos els espais plens de llibres que ha habitat el Jordi. La biblioteca de la seva escola, amb la guia de L'Assumpció Lissón; la casa que el va veure créixer; Rosa Sensat, la llibreria de Vilapicina on va començar a treballar, la llibreria de Girona on va continuar el seu itinerari als anys 80, la biblioteca de Sant Gregori i les biblioteques de Salt, d’entre les quals hi destaca la biblioteca pública infantil i juvenil de’n Massagran. Tots aquests espais han estat per a ell molt més que espais de feina. Han estat espais de vida. Potser per això li sembla que la biblioteca fa olor a casa seva. El Jordi domina a la perfecció l’art antic de l'hospitalitat. Aquell que fa sentir l'estranger a casa quan se’n sent fora... L'art que ens fa sentir que el món és una mica més habitable tot i estar lluny de la quotidianitat coneguda. Un art que és en ell, tot i haver-lo anat perfeccionant al llarg d’una trajectòria professional intensa i compromesa amb els infants i la comunitat. 
En Jordi ha buscat sempre referents per orientar i reflexionar la pràctica: Daniel Goldin, Michèle Petit... ha acompanyat les primeres passes de molts companys i companyes de professió, ens ha ensenyat a mirar amb uns ulls nous els infants, la lectura, la biblioteca pública i la comunitat. 
I bona part d’aquests regals ens els ha ofert des de La Massagran. Una casa de paraules que acull diàriament a tots aquells que busquen refugi, a tots aquells que necessiten històries per explicar-se, per guarir-se, per trobar-se, per aprendre. Una biblioteca que fa exactament la mateixa olor que les cases de tots els infants i les famílies que entren per la seva porta i on els seus habitants són acollits des del vincle, el respecte i reconeixement i que és un exemple viu de com fer realitat el seu dret a la lectura.

La rebuda del Jordi a la biblioteca va ser molt acollidora. Ens va ensenyar els diferents espais de l'emblemàtica sala i, fins i tot, ens va convidar a un esmorzar ben cassolà.

És una biblioteca especial, que té ànima pròpia i molta personalitat. Cada nen quan creua la porta obté una atenció personalitzada que el fa sentir com si fos a casa seva. Està plena de racons que conviden a relaxar-se, llegir i escriure. L’ambientació acurada de l’espai fa que el lector tingui l’oportunitat de deixar volar la seva imaginació i entrar en mons fantàstics.


En Jordi és un lector entre lectors. La seva filosofia es basa en realitzar actes lectors diaris dins de les biblioteques, és per això que una de les seves passions era la de compartir lectures amb els nens que venien cada tarda a la sala. Gràcies a això creava una connexió molt estreta de complicitat. És un gran enamorat dels contes infantils però l’autor que el té captivat és... l’Anthony Browne.


Diàriament es confecciona un dietari on es relata les reaccions i situacions que viuen amb els diferents nens que passen la tarda a la biblioteca, amb noms i cognoms de cadascún d’ells. Això fa créixer la relació càlida i compromesa, tant a nivel sentimental com professional.
Actualment està jubilat però no ha deixat de participar en projectes lectors. Estem segures que el seu lligam i vincle amb la lectura i la comunitat estarà sempre VIU.

Què més podem afegir, potser un gràcies Jordi, intentarem seguir les teves passes!


Llegiu el text d'agraïment que el Jordi va escriure amb motiu de l'entrega d'aquest premi.
Llegiu també dos contes que parlen de la seva experiència com a bibliotecària (com diu ell) a la Massagran: Dues veus i Una bellesa antiga.

També podeu visitar la galeria complerta d'imatges de la Biblioteca Massagran que hem publicat al Facebook.