La Biblioteca Artur Martorell va ser inaugurada l’any 1953, tot i que des de llavors ha estat situada en diferents espais fins arribar a la seva ubicació actual. Es tracta, com us dèiem, d’una biblioteca pública (això vol dir que ofereix els seus serveis gratuïtament a tots els usuaris que ho sol·licitin), però especialitzada en temàtiques relacionades amb l’educació, la pedagogia, la biblioteconomia, els llibres per a infants i joves tant de ficció com de coneixements, la psicopedagogia, el foment de la lectura, els llibres de text, etc… És a dir, tot tipus de documents que puguin ser d’interès a mestres, bibliotecaris, pedagogs, i altres professionals del sector educatiu. Disposa d’un fons de gairebé 78.000 documents, on hi són presents tant les últimes novetats com un impressionant fons històric de gran valor patrimonial, una veritable joia de la història de l’educació a la ciutat de Barcelona i de la literatura infantil i juvenil catalana i d'arreu del món.
A més de posar el seu fons a disposició tant de les persones com institucions que ho sol·licitin, des de la Biblioteca Artur Martorell es dóna suport a la xarxa de 77 biblioteques escolars i 96 escoles bressol municipals de la ciutat de Barcelona, ajudant en l’organització de les biblioteques i proporcionant serveis de préstec i assessorament als professionals encarregats de gestionar-les. La biblioteca organitza xerrades, disposa de maletes temàtiques i elabora materials de suport com ara guies de lectura. A més, realitza una tasca exhaustiva en la catalogació dels documents dels quals disposa, amb un profund anàlisis del contingut i una classificació i indexació acurades, fet que ha estat de gran utilitat per a bibliotecaris d’altres institucions.
A dalt, exemple del catàleg Aladí, de les biblioteques de la XBM. A baix, el mateix llibre catalogat per la Biblioteca Artur Martorell. |
Malauradament, la Biblioteca Artur Martorell s’està deixant morir.
En el capítol de personal, actualment només hi treballen dues persones, una de les quals es troba en una baixa de llarga durada i no ha estat substituïda. Quan es va jubilar la seva última directora, no es va nomenar a ningú que ocupés el seu càrrec, passant la direcció a dependre del director de Promoció Educativa de l’IMEB (un càrrec amb dedicació no exclusiva a la biblioteca). Pel que fa a l’horari, i després de diverses reduccions, actualment es limita a sis hores setmanals, repartides en dos matins (dimecres i divendres de 10 a 13 h). Aquest no és un horari especialment favorable per als professionals de l’educació, probablement els usuaris que més partit podrien treure dels serveis de la biblioteca.
No existeix a Barcelona una biblioteca que disposi d’un fons públic tan interessant i necessari per al món educatiu com el de la Biblioteca Artur Martorell. El fons de llibres infantils i juvenils potser es pot trobar repartit entre les biblioteques públiques de la ciutat, i el fons especialitzat en biblioteques que no són d’accés públic i universal com poden ser la de Rosa Sensat o la de la facultat de magisteri de la UB. Ens dol veure com aquesta biblioteca de biblioteques és oblidada i maltractada per les institucions, començant pels propis responsables de l’IMEB, enlloc de ser promoguda com un recurs de gran valor, especialment si tenim en compte la situació més que precària de les biblioteques escolars.
Fa anys que el lema que defensem molts professionals del món de la lectura i la infància, que la biblioteca ha de ser el cor de l’escola i que la lectura és el pilar de l’educació, només es veu recolzat per campanyes polítiques, puntuals, efectistes i fetes de cara a la publicitat fàcil i "resultona", sense voluntat de permanència, sense pòsit i sovint amb bastant poc criteri, per no dir cap ni un (sobre l'última, “fas sis anys, tria un llibre”, us recomanem la lectura d’aquest article recent de la Bel Olid). En canvi, recursos com la Biblioteca Artur Martorell resten oblidats. S’excusaran en les estadístiques d’ús per demostrar que la biblioteca ja no és útil, però només cal veure que la manca de personal, de difusió i d’hores d’obertura, tot responsabilitat institucional, ha anat minant l'equipament i són les úniques causants del seu baix ús.
Des del grup de treball Bib.Botó, volem donar suport a la Biblioteca Artur Martorell, i aprofitem l’avinentesa per convidar a tota la comunitat bibliotecària i educativa a sumar-se a aquest suport davant del risc, molt real, que aquest espai de documentació i coneixement es vagi empobrint encara més fins que sigui inevitable la seva desaparició.
14 comentaris:
Totalment d'acord amb aquest post. A principis de 2016 vaig tenir l'oportunitat de treballar durant 6 mesos a la Biblioteca Artur Martorell. Hi vaig entrar gràcies a un pla local d'ocupació de l'Ajuntament de Barcelona i reconec que ha sigut una de les experiències més interessants que he tingut l'oportunitat de gaudir durant la meva trajectòria professional. M'atreviria a dir que és una de les biblioteques amb més valor potencial de les que he conegut des de dins, però a la vegada la que menys s'hi està apostant des de dalt.
És una veritable llàstima veure una biblioteca amb un fons d'educació tan ric estigui cada vegada més oblidada, sembla que es deixi morir poc a poc davant la impotència del personal i dels usuaris.
Maltractada com està, la biblioteca no pot desenvolupar una funció tant important com la que duia a terme fa uns anys, quan era una referència dins del món de les biblioteques escolars.
Fa molt de mal veure com des de totes les institucions, començant pel mateix IMEB, han anat infravalorant la biblioteca fins a deixar-la com un servei molt valuós sobre el paper, però sense poder demostrar-ho. Si malauradament acaba desapareixent, seria una pèrdua importantíssima i un immens pas enrere per la comunitat educativa i escolar.
Elias
Companyes,
Quina tristesa produeix llegir aquestes reflexions però la realitat és aquesta i no s’ha amagar.
Vaig tenir l’oportunitat de col·laborar l’any passat amb el programa “Suport a la lectura” que acull a 700 alumnes d’entre set i nou anys i que fa algunes de les seves activitats en aquest espai i em va semblar que la iniciativa era molt bonica i molt reeixida. Si que és cert que l’espai està infrautilitzat i que queda limitat a pocs usuaris però això és per manca de promoció o de visió (per no emprar la paraula interès).
Tot plegat sembla com si les biblioteques —o determinades biblioteques, com les escolars per exemple— no entressin en l’agenda i ara toca encetar altres projectes (que si biblioteques d’aula, que si llibres per a nens de sis anys, que si escolanova21, etc.) i així anem, com a la cançó de Cole Porter «Begin the Beguine», tornant a començar. I qui dia passa, any empeny.
Agraeixo molt que expresseu el vostre desànim i, malgrat que les coses d’aquest país nostre estan com estan, us faig arribar el meu suport. Amb el vostre permís en faré difusió al meu blog.
Jaume Centelles
Gràcies per l'article! Al web hem fet difusió de la notícia que publiqueu: http://www.bibliotecajuvenil.com/689/
És vergonyós que passin aquestes coses i més amb un govern d'esquerres.
Què podem fer per canviar aquesta situació? Potser des del BibBotó podríem iniciar una recollida de signatures?
Moltes gràcies per publicar aquesta notícia que, malauradament, a tots i a totes les persones que considerem la biblioteca com un recurs indispensable ens sap tan greu.
Per canviar aquesta situació, com ha comentat la Gisela Ruiz, podríem iniciar una recollida de signatures a ser possible "en línia" per així poder abastir a un nombre de votants més elevat. A més, com a alumna del màster de Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura procuraré presentar alguna instància amb els meus companys i companyes.
No podem permetre que se'n surtin amb la seva!
Gràcies per la notícia!
Quina llàstima la situació de les biblioteques escolars.
Jo vaig haver de marxar a l'estranger perquè no podia treballar a biblioteques escolars a Catalunya. Després de 4 anys d'experiència internacional, hi vaig tornar. 8 mesos i després de no trobar res, he hagut de tornar a marxar. És molt interessant veure com les biblioteques escolars funcionen a d'altres països, i que al nostre es tractin així.
Efectivament, una bona recollida de signatures, i POTSER QUE EL COL·LEGI FACI ALGUNA COSA!!!!!!!!!!! i pressió a les institucions pertinents. Potser també el col·lectiu educatiu podria dir algo?
Salutacions des d'un tristement expatriat a Shanghai!
Daniel Becerra
serviciosdocumentacion.daniel@gmail.com
Es incomprensible que se deje morir una biblioteca con el fondo ya adquirido y catalogado de esta, y con la función que cumplen.
Desde los puestos de decisión no se ve la relación estrecha entre biblioteca pública y biblioteca escolar y darle los medios y recursos que necesitaría para funcionar.
Gracias por la noticia. La seguiremos difundiendo.
Quina notícia més trista per començar el dia. Com pot ser que donem tan poca importància a l'educació, a la lectura, a les biblioteques escolars i malgrat tot, sembli que tots estiguem convençuts que és una prioritat?
Quina pena deixar morir una biblioteca :(
Em sap molt de greu. Compteu amb el meu suport
És terrible! Podeu comptar amb el meu suport. La recollida de firmes em sembla una bona idea.
És una notícia terrible per l'educació i la cultura del nostre país. Sobretot quan visites la biblioteca, el fons, l'espai, tot està a punt per convertir-se en una biblioteca viva, educadora, pedagògica i engrescadora. Malauradament, els responsables polítics es volen desempallegar de la manera més barroera de la Biblioteca Artur Martorell, situada a la plaça Espanya, fins i tot la ubicació és immillorable. Solució política, reduir horari i obrir unes hores en què els educadors i mestres no poden anar a la biblioteca per incompatibilitat laboral. És immensament trist i desmotivador, així és com se sent l'última treballadora de la biblioteca. Per això, cal que hi donem suport i fem el que calgui perquè els de dalt no se'n surtin amb la seva. Una recollida de signatures estaria molt bé, però també cal que el COBDC hi digui la seva i en faci com a mínim un article.
Som-hi!
Burrocràcia (amb B de Biblioteca), atura (amb A d'Artur) la maquinària (amb M de Martorell) que pot o podria fer desaparèixer la Biblioteca Artur Martorell, no solament per l'excel·lent tasca feta des de fa molts i molts anys, sinó sobretot per la molta i bona feina que encara ens pot fer fer a tots i totes.
Aquesta biblioteca en concret és un tresor patrimonial, testimonial, cultural i educatiu. No hi ha RES (amb majúscules) que pugui substituir, ara per ara, ni el seu fons ni el seu bagatge experiencial. Cal dir-ho i és de justícia.
Estimo amb tot el meu cor i el meu record tot el que hi vaig aprendre, i el bon profit que em va fer passar-hi llargues estones amb Rosa Mut. No m'agradaria gens ser testimoni mut de la seva fi. Ep! Help! Socors!.
Però també SENY i ESPERANÇA (el que no pot ser, no pot ser i, a més, és impossible!)
Teresa Duran
Una llàstima llegir la situació actual de la Biblioteca Artur Martorell. Un espai de referència, de suport, d'EDUCACIÓ. Escoles i mestres, biblioteques i bibliotecaris, professionals del món de l'educació, fem soroll per revifar la BAM!
Susana Berdejo
Publica un comentari a l'entrada