dilluns, 15 de desembre del 2014

Jornada Espais per Infants i Joves a les Biblioteques. 30 de gener de 2015

A continuació compartim amb vosaltres tots els detalls de la Jornada que ha preparat el grup Bib botó, en el cor d'aquest projecte de treball. Podeu trobar més informació al blog :

Dia: 30 de gener
Lloc: Biblioteca Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat
Hora: de 9.30 a 18 h 

Programa


9-9.30 / Acreditacions

9.30-9.45 / Benvinguda

9.45-11/ Conferència inaugural. A càrrec de Clara Eslava, coordinadora i coautora del llibre Territorios de la infància.

11-11.30/ Pausa 

11.30-12.45/ Presentació del projecte de treball i disseny de l’espai per als infants de la biblioteca danesa de Hjorring Bibliotek. A càrrec de Tone Lunden i Anne Heidman.

12.45-13.15/ Interrogants d'un equip de treball davant l'oportunitat d'actualitzar l'àrea infantil d'una biblioteca pública. Conversa amb M. Josep Fontova, Teresa Mas i Laura Calosci de Biblioteques de Barcelona.

13.15-14/ Taula rodona amb els conferenciants del matí i la moderació de l’Ignasi Bonet, arquitecte i documentalista de la Diputació de Barcelona.

14-15.30 / Dinar 

15.30- 16.30/ Presentació de la metodologia de la cocreació a través del projecte Bibliovana (Biblioteca Escolar) i del curs que seguirà la jornada. A càrrec de Lluís Sabadell Artiga (Cocreable).

16.30-18h/ Dinamització de l’elaboració de les conclusions. A càrrec de Lluís Sabadell Artiga.

Inscripcions

Membres COBDC= 30 Euros

Membres COBDC i grup de treball bib botó/ aturat o estudiant menor de 25 anys=25 euros

Altres= 40 euros

Altres membres  grups de treball / aturat o estudiant menor de 25 anys= 35 euros


Podreu formalitzar la vostra inscripció a partir del 16 de desembre des de la botiga del COBDC.

dimecres, 26 de novembre del 2014

JORNADA " ELS ESPAIS PER A INFANTS I JOVES A LES BIBLIOTEQUES"

Com és la sala infantil de la biblioteca que visites habitualment?

Creus que s'adequa als usos dels infants o els joves?

Creus que estan pensats per les noves maneres d'interactuar amb l'espai i la societat en què vivim, de treballar, de gaudir de la lectura en família o d'algunes de les propostes d'activitats que s'hi fan?

Si en algun moment t'has fet aquestes preguntes... Felicitats!!!
Ja tens, com a mínim, una cosa en comú amb els membres del Bib.Botó.

Com a grup de treball del COBDC, aquest ha estat sempre un tema recorrent en les nostres reunions i ara hem posat fil a l'agulla presentant- vos un conjunt de propostes interessants entorn el tema:

1.- Un espai online per a una primera reflexió i el debat col·lectiu sobre els espais per a infants i joves a les biblioteques, que d’aquí a pocs dies i fins a finals de gener. comptarà amb la participació especial del Globus vermell, Arquect, Arquitectura, infancia y juventud i del professor de la Univesidad Complutense Javier Abad, estudiós del joc simbòlic en espais i experiència estètica. 

Aquest espai també serà l'aparador des d'on s'anirà comunicant tot el procés de treball restant i els seus resultats (febrer – juny del 2015).

2.- Una jornada de descoberta i reflexió el divendres 30 de gener del 2015 a la Biblioteca de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat. Comptarem amb:

Clara Eslava: arquitecta de l'estudi "Eslava y Tejada", investigadora del diàleg que estableixen l'arquitectura, la pedagogia i els espais de joc infantils, professora d'estètica i història del disseny a la Universidad Antonio de Nebrija i coordinadora i coautora del llibre Territorios de la infancia.

Tone Lunden: assessora de projectes amb infància a la Hjoerring Library de Dinamarca. Va presentar al Congrès de l’IFLA (1992) la interessant experiència del projecte arquitectònic de la Biblioteca Central de Hjoerring.

Biblioteca Barceloneta – La Fraternitat: Representada per M. Josep Fontova, directora, i responsables de l'àrea infantil Teresa Mas i Laura Calosci.

Ignasi Bonet: arquitecte i documentalista. La seva presència aporta interessants perspectives i contribucions en blogs sobre espais i biblioteques.

Lluís Sabadell Artiga: artista, comissari i dissenyador. Especialitzat en la gestió de projectes de cocreació, responsable del projecte i la plataforma Cocreable i autor de la Guia pràctica per co-crear a l'escola.

3.- El curs de co-creació organitzat pel COBDC, de la mà de Lluís Sabadell Artiga, per a tots aquells a qui els interessi la posada en pràctica dels coneixements adquirits, en espais reals de biblioteques, a través de la metodologia de la cocreació (febrer-juny)

Posem fil a l’agulla entre tots?
Us convidem doncs a llegir, participar i co-crear!!!!

dilluns, 24 de novembre del 2014

#Mumin3 #Tove100

Dues accions més al voltant dels Mumin que us poden inspirar:

Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar. A càrrec de Mireia Martínez
El club de lectura Endrapallibres, de 6-8 anys, faran una lectura conjunta del llibre La família Mumin a l'hivern.
Cada membre del club de lectura es llegirà un capítol diferent, i a la tertúlia es reconstruirà la història dels Mumin entre tots. L’aportació de cada nen/a serà essencial per a seguir el fil de la història.


Biblioteca Sant Ildefons de Cornellà. A càrrec de Nati Calvo
Novembre: Presentació dels Mumin i taller de galetes de la família Mumin.
Us deixem la notícia de l'activitat enllaçada




diumenge, 19 d’octubre del 2014

# Mumin2 #Tove100

Continuen arribant accions Mumin...

Novetat imprescindible de Coco books.


Biblioteca Pública de Tarragona. Imma Pujol
Estiu 2014: lectura al Club de lectura infantil Els Rats Penats (10-11 anys) de La familia Mumin a l'hivern. El comentari del llibre s'ha fet a la sessió del mes d'octubre 

Llibreria l'Espolsada de les Franqueses del Vallès. Fe Fernández
Novembre 2014: Club de lectura infantil al voltant del llibre Mumin: la col·lecció completa dels còmics de Tove Jansson (Cocobooks)


Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar. Sílvia Cantos
Desembre 2014: Club de lectura per a lectors de 9 a 12 anys al voltant del llibre El pare Mumin i el mar.

Biblioteca Joan Triadú de Vic. Montse Fàbregas
Al mes de març del 2014 la biblioteca ja va fer un homenatge a Tove Jansson des del seu bloc, a banda d'una exposició documental. 
De fet, la biblioteca de Vic és molt pionera amb els Mumin perquè al voltant del 2002, més o menys, ja va fer unes sessions de l'hora del conte dedicades als Mumin, a càrrec de Jordi Palet.

Des de la Biblioteca Vila de Gràcia de Barcelona. Esther Granados.
Exposició i elaboració del llistat, per ordre de publicació, de les novel·les dels Mumin.

(En castellà es troben editades per Siruela, tot i que a les biblioteques encara es troben edicions antigues de Noguer i Alfaguara. En català les ha editat La Galera. I els còmics són cosa de Cocobooks):

La gran inundación (acaba de publicar-se. No va tenir molt d'èxit en el seu moment i s'ha considerat una mena de pre-seqüela)
La llegada del cometa
El sombrero del mago  (Noguer ho va editar amb el títol de La familia Mumin)

Memorias de Papá Mumin
Verano peligroso
Invierno de troll  (L'hivern dels trols/ La família Mumin a l'hivern)
La niña invisible
Papá Mumin y el mar (El pare Mumin i el mar)
Finales de noviembre


Des de la Biblioteca d'Igualada, la Francina ens dóna més informació:
- A Tampere (Finlàndia) hi ha un museu del Mumin 


- També hi ha una sèrie per TV, en castellà:

https://www.youtube.com/watch?v=Cb9nS9g_5sA

En aquest enllaç trobareu molta informació sobre els personatges i característiques, a partir de la sèrie de dibuixos animats que en van fer.

dijous, 2 d’octubre del 2014

# Mumin 1 #Tove100

Arriben les primeres notícies d'accions Mumin...

Biblioteca de Cervera. Sara Vendrell
Desembre 2014: Club de lectura infantil de La família Mumin a l’hivern

Biblioteca Vapor Badia de Sabadell. Marta Aloy Figueras
Oct-desembre 2014: Setmana temàtica i exposició dels Mumin
Agost 2014: taller de descoberta de la biblioteca a partir d’un mapa misteriós i uns personatges que deixaven pistes... Els Mumin!

Biblioteca Central d’Igualada. Francina Bacardit
Octubre 2014: El “Racó dels il·lustradors” estarà dedicat a Tove Jansson
Març 2014: Club de lectura infantil de La família Mumin a l’hivern.
Llibreria Al·lots de Barcelona. Paula Jarrín
Octubre 2014: aparador dedicat als Mumin


...
 
 

dilluns, 29 de setembre del 2014

Un hivern ple de Mumins. Ens ajudeu?

Aquest 2014 celebrem el centenari del naixement de Tove Jansson (Hèlsinki 1914-2001), l’autora i creadora dels Mumin. A tot el món s'han realitzat actes d'homenatge TOVE100  al voltant de la seva figura i obra. La universitat de Barcelona, durant el mes de maig, ja va realitzar unes jornades d'estudi amb la participació, entre d'altres, de la bib.botoniana Nati Calvo.

Des del Bib.Botó ens adonem que l'obra de Tove Jansson no és prou coneguda a casa nostra i per contra, estem segures que els seus llibres són d'una força literària i humana molt necessàries.


Per aquest motiu us proposem que des de les vostres biblioteques, llibreries, escoles, etc. feu algunes accions per a apropar els Mumin a les famílies.
Ben mirat, la nostra feina de mediadors/es pren sentit amb aquesta mena d'accions.

Si busqueu als prestatges de les vostres biblioteques trobareu els llibres dels Mumin que s'han editat a Siruela, La Galera i a Cocobooks. (potser algun fins i tot d'Alfaguara...)

Aprofitant el títol d'un dels seus llibres La família Mumin a l'hivern, us animem a preparar per aquest darrer trimestre de l'any una lectura compartida, una exposició, una hora del conte, una visita escolar o un laboratori... Qualsevol activitat que ajudi els infants a entrar en aquest món Mumin que, potser és estrany en un principi, però que acaba sent una experiència fascinant.

Totes les propostes que ens feu arribar i totes les accions les recollirem i les publicarem al bloc.
Aquest serà el nostre petit homenatge a Tove Jansson. 

Més informació dels Mumin:
Centenari Tove Jansson. Al bloc infantil de la Biblioteca de Vic
La vall dels Mumin: instruccions per a un viatge. Al bloc llibresalreplà
Notícia al Punt avui
Centenario de Tove Jansson. Librería las Luces

Us animeu?

dissabte, 13 de setembre del 2014

Crònica de les III Jornades de Laboratoris de Lectura


Crònica de les III Jornades de Laboratoris de Lectura: Camins lectors. El bagatge literari i cultural dels infants.

Text per Sergi Portela. Fotografies de Marta Roig.

Començaven les terceres jornades, moltes cares conegudes i el que és millor, moltes cares desconegudes! Les Jornades creixien.
Hola i abraçades entre les persones que cada dia treballen per un futur millor per a la societat, per fer que l’experiència lectora de lletres i imatges sigui total des de les biblioteques i altres espais relacionats.


Només arribar comencem a jugar, el personal de la Roca Umbert és un encant en la seva acollida, un equip que va treballar per a què tot estiguès perfecte. Boniques i acurades exposicions de llibres feien pensar que les jornades no defraudarien. Veies tota la delicada feina i passió que els organitzadors hi van deixar. El paquet de benvinguda tenia una xapa d’un àlbum molt reconegut (hi havia per a tots els gustos i sensibilitats) i una caixeta amb forma de maleta amb un objecte misteriós a dintre...el meu feia sorollet, un picarol em va saludar en obrir la petita caixa.

Començaven les presentacions institucionals però, per sort, va arribar l’interessant, la presentació de les jornades per part de la Glòria Gorchs a qui, en bona part o en la seva majoria, hem d’agrair aquestes jornades i tot el que signifiquen. La veritat és que em vaig emocionar molt de veure a la Glòria parlant davant d’un públic que ha anat creixent any rere any. Vaig ser conscient de tot el que ha aconseguit ella i totes les persones amb les quals en fa equip, en silenci, amb respecte, i que són claus per entendre el gran treball que s’està fent per potenciar la literatura infantil i juvenil.
S’hi respira la voluntat de compartir, d’escoltar tothom, de fer xarxa sense importar qui siguis o d’on vinguis.


Les jornades començaven i teníem per endavant unes ponències de luxe. Van començar ni més ni menys que amb l’editor de Media Vaca Vicente Ferrer. D’una manera natural i divertida ens va explicar els orígens de l’editorial, les seves motivacions i primeres accions. Com aquells llibrets fets amb un DIN A3 plegables. Va ser genial, teníem al davant un editor valent parlant de la seva experiència i visió del món literari. Media Vaca són Vicente i Begoña Lobo els quals editen meravellosos i arriscats llibres que han estat premiats arreu del món gràcies a una acurada selecció d’escriptors i il·lustradors. Propostes molt personals i fetes amb passió. Vicente va prometre un llibret de regal a qui fes preguntes…i em va faltar temps per preguntar. Tinc el meu mini llibret! Del uno al ciento.


Després, tots els assistents ens vam dividir en dos grups per tal de participar de dues ponències-tallers més. Camins que ens ajudarien a entendre moltes i diverses sensibilitats. El meu picarol em va indicar el camí. El grup on jo hi participava va començar amb el Joan Rioné en una xerrada que tindria per títol El camí de la sensibilitat poètica. El Joan escriptor i editor independent de “Piscina. Un petit oceà”, dedicat al món del teatre com a director de “Genovesa narratives teatrals” i la difusió cultural. En Joan ens va presentar una enorme caixa d’artista que, mentre parlava, tots ens estàvem menjant amb els ulls amb ganes d’atacar-la... Experimentalment parlant, clar. Després d’haver explicat d’on li ve aquesta dèria boja d’estar al costat artístic de la vida, el Joan ens va permetre participar i gaudir amb i de la caixa. Aquesta instal·lació permetia crear-se una obra pròpia i diferent en cada acció, som actors protagonistes d’una obra viva canviant i infinita, cada mirada, cada moviment, passa a ser l’obra artística en sí mateixa de la qual en som actors i espectadors a la vegada. Un artefacte que més d’un desitjaria tenir a casa o a la feina per tal de sortir de la rutina diària creant a diari una nova història plena de somnis. El Joan també, a partir de l’àlbum “El diario de la caja de fósforos”, ens va convidar a escriure una paraula i ficar-la a una caixa de llumins per tal que una altra persona la trobés sense saber de qui era l’autoria. La premissa, crec recordar, era: Escriu una paraula d’una cosa que t’agradi molt.


Acabat el tema de ficar mà a diferents artefactes i jugar amb ells, ens esperava un altre plat fort, l’Ariadna Squilloni. A l’Ariadna tenia la sort de conèixer-la una miqueta d’unes altres sessions i estava esperant la seva proposta impacient. L’Ariadna és escriptora i l’editora d’A buen paso, una altra editorial arriscada que també mira molt per tenir una col·lecció de màxima qualitat pel que fa a text i il·lustració. Els seus llibres no defrauden. El que m’agrada de l’Ariadna és com rep a l’altre, com l’escolta i com aporta opinió constructiva a les idees que li arriben. La seva sessió aniria sobre el camí de l’enginy i l’humor i el taller tenia per títol L’humor: manual d’ús.

L’Ariadna, a partir de la lectura d’un dels contes del llibre El gran llibre dels contes per a nens. Editorial Joventut on una pedra de dos metres anava al cinema,.....ens introduïa al fet de l’humor a partir de l’absurd, mostrant que simplement traient els objectes de context podem aconseguir una història d’allò més divertida. Va continuar amb moltes mostres més de l’editorial A buen paso. L’Ariadna ens va proposar un joc-taller literari. Per grups, havíem de crear històries a partir de l’absurd, el surrealisme o els primers impulsos per adonar-nos que d’aquesta manera podem riure força. I posant en comú totes les històries, certament, vam riure molt.

Tothom a dinar! De cop i volta em veig envoltat de persones que en saben molt i molt d’això de la literatura juvenil. I crec que a cada taula passa el mateix, tothom riu, brindis de Fanta de taronja (un dia, és un dia!), etc. El miracle de la pota de pollastre universal que uneix lletres, imatges i persones! El dinar va ser molt divertit, ja que s’havia pensat en una altra dinàmica-joc mentre dinàvem. Consistia a veure qui era capaç de no trencar els coberts. Crec que és alguna idea del Rodari…


Continuava el frenesí. De nou, els presents es van dividir en dos grups per participar en dues noves propostes. Abans però, la Glòria Gorchs ens va presentar l’Escala de les experiències vitals. Tot allò que s’ha de saber a 7 anys a partir d’idees de la Donata Elschenbroich a Todo lo que hay que saber a los siete años: cómo pueden descubrir el mundo los niños. Ed. Destino. A l’escala es podien veure algunes de les idees acompanyades d’una selecció d’àlbums que hi tenien relació. Un àlbum per cada frase, una magnífica selecció! Estàvem, a més, convidats a aportar més idees del que cal saber als set anys.


El nostre grup primerament va tenir l’honor de conèixer als creadors de l’editorial Milimbo. Juanjo Oller, tímid, genial i molt carismàtic ens va explicar el gust per la descoberta, el joc que Milimbo proposa als lectors. Milimbo és una proposta tan diferent, original i divertida. Desitjo que la seva vida sigui mooooolt llarga. El Juanjo, i la seva família, ens van proposar un taller a partir d’un conte clàssic conegut amb elements característics de Milimbo, el cartó, el collage, retallables, coses que es mouen, etc. I allà estàvem, creant el nostre petit àlbum. El que tothom ha volgut fer sempre i potser no ho havia pogut fer mai! Un moment de creació que va donar uns fruits espectaculars. Nous fitxatges per a Milimbo naixien, que es prepari la Fira de Bologna!

I després de retallar, enganxar, pensar i aprendre de la creativitat dels altres, ens trobàvem davant d’una altra gran sessió conduïda per la Marta Ardite la qual acabava d’inaugurar la galeria d’art especialitzada en il·lustració contemporània Ilustrarium.

La Marta, coneixedora de multitud d’il·lustradors, ens va voler fer participar d’un joc que consistia a conèixer i reconèixer l’obra de diferents il·lustradors que podríem dir que han trencat esquemes o que han portat la il·lustració d’àlbums a diferents nivells com ara el Pablo Auladell o la Beatrice Allemagna. Autors amb una personalitat artística forta, amb un bagatge fort de la història de l’art i que fan que l’àlbum actual sigui una obra d’art molt completa.

Després per grups i en comú es reflexionava sobre l’obra de tots aquests autors des de molts punts de vista, la seva línia, el seu estil, com rep el públic aquestes obres, si es publiquen o no, etc. Imagineu-vos a un nombrós públic que hi treballa cada dia i s’apassiona amb l’àlbum il·lustrat donant diferents opinions.

Quantes emocions en un dia, quantes idees al cap! Per sort la bona de la Nati Calvo, acompanyada de tots els ponents ens va fer cinc cèntims del que es va viure i sentir en el primer dia de les jornades.
A descansar que l'endemà al matí havíem de preparar la maleta per a un gran viatge.

Uaaaaaaaaaaaaaoooo! Badall, amunt, dutxa i cap a la Roca Umbert. Diumenge va ser una jornada més centrada en el dia a dia de les biblioteques i altres espais similars.
Va començar la Marta Roig, sempre somrient, per presentar-nos els laboratoris portàtils ideats per ella i la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. D’una oratòria fascinant, la senyoreta Roig, ens va presentar els laboratoris que les biblioteques podrem començar a demanar i on absolutament tot està pensat per a una sessió perfecta. Laboratoris que parteixen de la lectura, l’observació i l’experimentació de la literatura infantil i juvenil. Com, per exemple, un que és un gran homenatge a la Iela Mari. La Marta crea i executa uns laboratoris magistrals, podem dir que gran bona part de la manera de fer i projectar-los l’hi devem a ella.


Acte seguit, la Noemí Caballer de l’Escola Lluís Millet del Masnou ens va presentar la tasca que està fent un grup de pares i mares amb el Berenar de contes. Del no-res han ideat propostes a partir de la lectura de text i d’imatge a la seva escola demostrant que si es vol i si es pot, poden sortir coses genials. Gràcies per compartir-ho! I gràcies per les galetes de regal!

Després de la pausa i el cafè que, per cert, no he dit que tot era boníssim i molt ben organitzat, es va fer la darrera dinàmica amb el títol de Maletes!
Cal dir que el dia d’abans ens havien posat deures i cada participant havia d’endur-se una postaleta amb diferents premisses com ara l’enginy i l’humor, l’esperit crític, l’educació visual, la sensibilitat poètica, el gust per la descoberta. Se’ns demanava recordar una experiència per a cada camí i escriure-la de manera ràpida i natural.
Dites postals tenien imatges d’àlbums diferents i amb elles es van formar grups diferents. Havíem de posar tots els pensaments personals en comú i escollir-ne les més interessants. Per a cada camí s’havia de fer la silueta d’una peça de roba amb les reflexions escrites que aniria dintre d’una maleta. Cada maleta, doncs, tindria el bagatge emocional de cada grup en forma de roba amb les paraules escollides. En aquesta dinàmica vaig poder constatar, per si encara no n’era conscient, que tothom en sap molt de tot, que tots tenim mirades diferents, que optem per camins diferents per arribar al mateix lloc o a llocs diferents igual de fantàstics.

Finalment, les peces de roba de cada grup es van portar a cinc maletes on guardàvem tot el nostre bagatge i es van posar en comú algunes reflexions. Eren moltes idees, la vivència de moltes persones. Quan veiem una muntanya, llegim un llibre, veiem una il·lustració, escoltem un so, etc. i ens emocionem i ens fem conscients de l’emoció, la podem transmetre, podem crear, podem compartir. I és que el nostre bagatge ens fa creadors i al mateix temps, ens fa millors receptors. Ens serveix per rebre i per donar, als usuaris, als alumnes, a nosaltres mateixos, a la societat en general.
En aquestes jornades hem omplert les nostres maletes de tal manera que quasi no les podíem tancar!

I per acabar i arrodonir els dos dies, va pujar la Glòria Gorchs de nou per fer les conclusions. D’una manera senzilla i amb un humor digne de qualsevol sèrie de la BBC, va repassar les vivències i les estones junts.
Crec que, al cap i a la fi, es tracta d’intentar ser feliç, nosaltres busquem i trobem la felicitat amb la lectura, les imatges. Vaig ser feliç durant dos dies, que no és fàcil, oi? Només us puc dir gràcies, moltes gràcies!

Ah! Aprofito per parlar de la imatge de les Jornades. La il·lustració creada per l’Ermisenda Soy (seguiu la seva feina!) que tan bé il·lustrava la idea de Camins lectors. Al final de les jornades vaig veure a molta gent fer-se fotos amb el gran vinil de l’esdeveniment de manera espontània. Em va fer pensar en una cosa....Photocall ja! Les jornades es mereixen aquest punt festiu i petard, amb editors, escriptors, il·lustradors, amics, professors, i tota la troupe posant davant del nou vinil de l’any vinent. O ens podriem fer una foto amb el nostre llibre preferit.  Vull demanar autògrafs, fer-me fotos amb les celebritats! Us ho imagineu? Seria súper divertit! Les noves estrelles ja venen! Això sí, que no calgui anar de gala, si us plau, que a mi m’agradaria anar del Max del Sendak.

divendres, 22 d’agost del 2014

Setmana del llibre en català

La primera cita amb el llibre que tenim just tornar de les vacances és la Setmana del llibre en català. Consulteu el programa detallat de tot allò que hi podreu trobar.


Reserveu-vos una estoneta entra el 5  i el 14 de setembre per a arribar-vos a l'esplanada de la Catedral de Barcelona.

No us perdeu el vídeo promocional. Malgrat la crisi, no s'ha de perdre el bon humor!

dimarts, 22 de juliol del 2014

2n esmorzar infantil

Amb una mica de retard, us portem el resum que ens ha fet arribar la Isabel Martín sobre la 2a trobada del personal d'àrees infantils de les biblioteques del Baix Llobregat Sud. Aquest cop, la trobada va tenir lloc a la biblioteca de Viladecans el passat 3 d'abril de 2014, i a l'ordre del dia hi havia tres grans temes a tractar.

Contes inclusius

La jornada s'inicia amb l'explicació en profunditat dels contes inclusius, a càrrec de la narradora Elisabeth Ulibarri.

Partint de la premissa “Tots els nens i les nenes, tinguin o no discapacitat, tenen dret a poder gaudir d'una vida cultural i d'oci normalitzada”, l'Elisabeth ens explica el que és un conte inclusiu. Els seus trets més significatius:
  • Arriba a tots els públics.
  • No exclou a ningú.
  • El poden gaudir tant nens amb pluridiscapacitat, com sense, des dels més petits fins als adults.
Tenim al nostre abast una oferta de narració adaptada per poder arribar també a nens amb dificultats cognitives, visuals i auditives. És tracta d'una oferta real, normalitzada i de molta qualitat que pot incorporar-se a la nostra vida cultural (biblioteques, centres cívics, festes majors...) sense excloure ningú.

Tots els narradors que formen part del projecte són professionals de vàlua reconeguda:
  • S'han format específicament per a aquest projecte a l'ANIN.
  • Han fet pràctiques en escoles especials, tots ells han realitzat sessions de contes amb grups de 25/30 nens amb pluridiscapacitats sensorials, intel·lectuals, i físiques i han aconseguit connectar amb aquest públic amb un resultat molt positiu.
Els objectius dels contes inclusius són:
  • Trencar una barrera cultural.
  • Fer cultura a l'abast de tothom.
  • Crear un espai per compartir, on nens amb i sense discapacitat puguin gaudir junts de l'activitat i es puguin conèixer els uns amb els altres.
  • Realitzar de manera indirecta i lúdica una tasca real d'integració i sensibilització.
Podeu trobar més informació sobre els contes inclusius a aquest article del portal Petits i Grans.
Aquí teniu la seva web amb els contactes dels narradors i altres informacions d'interès.

Llibre digital

En Narcís Fluvià, director de la biblioteca Pare Miquel d'Esplugues, ens fa una introducció sobre els llibres digitals que ens convida a reflexionar al voltant d'aquest tema.

En primer lloc, a nivell terminològic, ens explica que no és el mateix un llibre electrònic que un llibre digital. Els termes llibre electrònic es refereixen a l'aparell lector que s'utilitza per llegir un contingut determinat. Mentre que els termes llibre digital fan referència al contingut intel·lectual.

En segon lloc en Narcís ens fa notar com hem incorporat a la nostra quotidianitat els llibres digitals sense ser-ne gaire conscients. Ens posa l'exemple de les consultes que realitzem a les obres de referència digitals (Enciclopèdia catalana, legislació Aranzadi, etc.) sense plantejar-nos si estem consultant un llibre o no.

Molts dels nostres usuaris ja són lectors de llibres digitals via smartphones, tauletes o bé ginys dedicats (pantalles de tinta electrònica). És important que la biblioteca estigui amatent als avenços constants en aquest món: si la biblioteca és el referent municipal de lectura, hauria d’estar al davant dels seus usuaris en coneixement sobre l’estat actual de l’evolució de la lectura digital.

En general, les obres digitals disponibles no són pròpiament llibres digitals, sinó llibres digitalitzats. És a dir, que reprodueixen fidelment el llibre convencional en format digital. Un llibre digital hauria d’aprofitar les possibilitats que ofereix l’entorn digital. De la mateixa manera que el llibre en paper pot jugar en relleu, despleglables o amb el tacte, una obra digital ha d’aprofitar els avantatges tecnològics que suposa la connectivitat via hipertext, i la convergència de mitjans (so, imatge, moviment, etc.). Com més adaptada estigui una obra a l’entorn digital, menys semblança tindrà amb el llibre analògic convencional. Arribarà un moment que el llibre infantil serà una app i serà difícil discernir si ens trobem davant d’un llibre, un joc, o una altra mena de programa.

Documentació relacionada que podeu consultar:

Projecció de pel·lícules a la biblioteca

La Montse Famadas, responsable de la sala infantil de la biblioteca Pare Miquel d'Esplugues, ens explica la seva experiència en relació a una activitat que es va veure interrompuda a causa de la reclamació del pagament de drets d'exhibició.

Arran de l’exhibició de la pel·lícula Companys, procés a Catalunya, realitzada per encàrrec municipal en l’aniversari de l’assassinat del President Companys, es va posar en contacte amb la biblioteca el representat a Esplugues de la llicència Umbrella. Demanava el pagament dels drets de projecció per aquesta pel·lícula, però sobretot demanava la subscripció anual a aquesta llicència per a la futura projecció d’altres pel·lícules. No van arribar a un acord amb l’Ajuntament.

Això va afectar la programació infantil. La biblioteca d’Esplugues realitza una activitat infantil setmanal d’anglès: cada quinze dies, una persona nativa voluntària realitza un taller; i un cop al mes una rondallaire explica un conte en anglès. La setmana que quedava lliure projectàvem un DVD de les Tres Bessones expressament ideat per ensenyar i practicar l’anglès amb els infants. Abans de tenir problemes més seriosos es va optar per eliminar la sessió de projecció de vídeos en anglès.

La Isabel Martín, itinerant de la zona, explica l'experiència de l'Hospitalet pel que fa al pagament de drets d'exhibició per les projeccions cinematogràfiques. L'Ajuntament paga per a cadascuna de les 8 biblioteques de la xarxa 1€ per seient, fet que li suposa la quantitat d'aproximadament uns 1.000€ anuals per aquest concepte.

Aquí trobareu més informació sobre la llicència Umbrella.

dimarts, 24 de juny del 2014

Premi Carme Romaní 2013

El  PREMI CARME ROMANÍ del 2013 ja és una realitat .

De les sis candidatures presentades aquest any per al premi, l’opció que ha obtingut més vots ha estat la Fundación Germán Sánchez Ruipérez, en reconeixement a tota la seva trajectòria dins l’àmbit de la Literatura Infantil i Juvenil. 

El premi no s’ha pogut entregar personalment degut al trasllat de la seu de Salamanca a Madrid és per això que, des del nostre blog, donem l’enhorabona a la Fundación Germán Sánchez Ruipérez, tot desitjant que continuïn exercint la seva tasca. 


El present simbòlic de cada edició, la sorra de Castelldefels i la branca de romaní, queda palès al collage on apareixen alguns dels membres del Bib. Botó dins de personatges de contes, molt admirats per tots els amants de la Literatura Infantil i Juvenil.

Gràcies a tots els qui feu possible aquest premi i enhorabona als guanyadors!
Ben aviat ens tocarà escollir els guanyadors del 2014!

dimecres, 4 de juny del 2014

Congrés Internacional IBBY


Del 10 al 13 de Setembre d'aquest any, es celebrarà a la Ciutat de Mèxic un dels esdeveniments més importants del món, pel que fa a la literatura infantil i juvenil: El Congrés Internacional de l'IBBY.

El lema d'aquest any és " Que tots signifiqui tots!".

Els participants, de 52 països diferents debatran sobre diferents eixos temàtics: Concepte d'inclusió, la Literatura com a casa hospitalària, la Literatura: un espai on ens reconeguem tots, entre d'altres.

Podeu trobar més informació a:

http://www.ibbycongress2014.org/es/

divendres, 30 de maig del 2014

Cursos estiu 2014

Com cada any,  l'estiu ens presenta un munt d'opcions de formació al voltant dels llibres i els infants. Us n'enviem algunes i ens agradarà rebre les vostres propostes.


2a Jornada de Biblioteques de Badalona 
BIBLIOTECA PÚBLICA+ESCOLA= UNA OPORTUNITAT EDUCATIVA 
Biblioteca Can Casacuberta 
Divendres, 27 de juny de 2014

Consulteu aquí el Programa de la jornada de biblioteques escolars a Badalona


8a Escola d'Estiu de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa 
La literatura clàssica i popular en la creació del món interior de l'infant
30, 1, 2 i 3 de juny de 2014

"Los cuentos nos enseñan a no querer saberlo todo. 
Son el círculo encantado que protege los pequeños misterios de la vida." 
Gustavo Martín Garzo
49a Escola d'Estiu de Rosa Sensat
Del 30 de juny a l'11 de juliol a l'Institut Joan Boscà de Barcelona.

Per consultar i matricular-vos als cursos seguiu aquest enllaç.

Podeu assistir gratuïtament al Tema General "La societat canvia. I l'escola?" amb la participació de pedagogs, lingüistes, neuròlegs, antropòlegs i activistes socials.
I també a la Jornada d’Educació Infantil “De la descoberta de l’infant al compromís de l’adult” el dissabte 5 de juliol al CosmoCaixa.


V Escola d'estiu de literatura infantil i juvenil de Montserrat
La màgia de la paraula
8, 9 i 10 de juliol 2014
Programa

III Jornades de Laboratoris de Lectura
Camins lectors: el bagatge literari i cultural dels infants
4 i 5 de juliol a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers
Més informació en breu

divendres, 9 de maig del 2014

Ha passat un mes - Fira de Bologna 2014

La darrera vegada que vaig visitar la Fira de Bologna fou l’any 2005. Gairebé deu anys després hi he tornat amb la mateixa il•lusió i no m’ha decebut. Us en faré un tastet perquè els dos dies d’estança no van donar per fer crònica de tot.

Aquest esdeveniment engloba tot el món del llibre infantil: editorials, autors, il•lustradors. Una fira per fer contactes, per negociar drets d’edició, per intercanviar creacions, per donar-se a conèixer. Quatre dies per conèixer la producció editorial infantil a nivell internacional. Enguany el país convidat ha estat Brasil amb una mostra d’il•lustradors brasilers inclosa en la Mostra d’il•lustradors que es presentaven al Premi al millor llibre editat. També es va celebrar la Setmana del Llibre i la Cultura per a Infants, una llibreria internacional amb trobades amb autors i il•lustradors d’arreu del món. I per tota la ciutat hi havia actes i exposicions diverses entorn la lectura per a infants.

De tots els premis atorgats m’agradaria comentar-vos dos llibres. El primer és el guanyador de la categoria “New Horizons”. Aquesta secció m’agrada especialment perquè va adreçada a editors de països menys productors. I també us el comentaré perquè el vaig adquirir amb molta il•lusió. Es tracta de “La chica de polvo” de l’autora coreana Jung Yumi, editat per Rey Naranjo Editores, de Bogotà. Va guanyar en la categoria New Horizons. És la història d'una vida aparentment normal. Durant diverses pàgines es mostren petits moments, alentint el temps fins gairebé aturar-lo completament. Hi ha una atenció escrupolosa als objectes quotidians aparentment més insignificants. Una seqüència d’imatges resultat del curt d’animació de la mateixa autora. Segons el jurat de Bologna que la va premiar, “l’autora conserva el mateix grau de concentració intensa en tota la durada d’aquest viatge èpic”.



El segon de què us voldria parlar també és de producció coreana. La coincidència no ha estat deliberada, us ho asseguro. En aquest cas us parlo de “The Hair” de Sooyoung Kim, una obra d’artesania editada per Somebooks. Va ser finalista en la categoria d’Opera prima. L’àlbum ens mostra un món pertorbador en què la diferència no es tolera de cap manera. El protagonista és sotmès a un patiment dramàtic i potent que fa posar els pèls de punta, si em permeteu el símil. Un debut molt convincent si tenim en compte la menció del jurat de Bologna. L’edició d’aquest llibre és molt acurada, un treball molt ben acabat i presentat.

Pel que fa als actes celebrats a tota la ciutat, vaig gaudir de la magnífica exposició a la Biblioteca Sala Borsa: “Infanzia i gioco”. Un recorregut fotogràfic d’una infància acompanyada de joguines i textos d’escriptors de literatura infantil. Alguns d’aquests objectes també estaven exposats a “La camera dei bambini”. Una mostra molt acurada, organitzada amb una delicadesa exhaustiva. I per acabar aquesta petita crònica de la meva curta estada a Bologna, no em puc estar de parlar-vos de l’homenatge que va rebre el nostre estimat creador Katsumi Komagata. Va ser al Museu de la Música, en ple centre històric de Bologna. Una petita exposició de les seves obres més significatives així com la inclusió d’algunes d’elles al llarg de les sales del museu. Llibres amagats entre instruments de corda o partitures del s. XV. I tot resumit en un vídeo en què es podia veure la feina que porta editar un llibre d’aquest creador japonès tan especial.

Què us puc afegir. D’acord, sí, us ho he de dir. Bologna és una fira que cap amant de la literatura per a infants s’hauria de perdre. És d’aquells viatges i estada que s’hauria de fer, com molts d’altres, un cop a la vida.



[Crònica i fotografies d'Esther Granados. Edició de Silvia Fernández]

dimarts, 29 d’abril del 2014

Festa dels Llibres al replà

El bloc de literatura infantil i juvenil Llibresalreplà ja té un any de vida.
Per a celebrar-ho, els seus creadors han programat un matí festiu-literari amb la presència d'alguns dels autors i il·lustradors que han passat pel bloc virtual al llarg d'aquest any.
L'acte és gratuït i està obert a tots els amics i amigues de la Lij.
Us hi esperem!


RESUM PRÀCTIC
FESTA 1r ANIVERSARI LLIBRES AL REPLÀ 
Dia: DISSABTE 1O DE MAIG 2014.
Hora: 10’30 (fins a les 13h aprox)
Lloc: BIBLIOTECA FRANCESCA BONNEMAISON.
Carrer SANT PERE MÉS BAIX 7, BARCELONA.

Amb:
PILARÍN BAYÉS, JORDI LAFEBRE, CRISTINA LOSANTOS, XAVIER SALOMÓ, NOEMÍ VILLAMUZA (Il•lustradors),
MARIA CARME ROCA (escriptora)
i TERESA DURAN (escriptora i especialista en LIJ)

dissabte, 26 d’abril del 2014

Món Llibre 2014

El Món Llibre d’aquest any arribava amb una novetat: una Jornada Professional, prèvia a la inauguració del festival, organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona amb la intenció de reunir els professionals del sector.

Bibliotecaris, editors, escriptors, il•lustradors i professionals relacionats amb la cultura i els llibres vam ser convocats al que va ser una jornada intensa però molt interessant.

Després de la benvinguda i presentació del projecte Món Llibre per part de la Marta Almirall, vam iniciar una visita pels diferents espais. Des de la gran biblioteca, que tornava a la seva ubicació original, presidida per una fotografia d’en Pompeu Fabra, seguint tot un recorregut: zona 913 per a lectors més grans, exposició joves il•lustradors, espai menuts, així com tota la zona exterior que estava en plena voràgine de muntatge.

El recorregut finalitzava amb una visita a l’exposició “Metamorfosis” ubicada al mateix CCCB amb una passejada per la història del cinema d’animació a través de quatre figures essencials: el pioner polonès (nascut a Rússia) i afincat a París Ladislas Starewitch (1882-1965), el mestre txec Jan Švankmajer (1934) i els bessons Quay (1947), nascuts a Pennsilvània i residents a Londres des de fa tres dècades:

Ja una mica fora d’horari per fi va arribar el moment de conèixer els il•lustradors convidats amb una divertida entrevista a la Marianne Dubuc traduïda i comentada pel Perico Pastor, autor de la imatge de Món Llibre 2014.

La Marianne ens va explicar com va ser la seva explosiva i sobtada entrada en el món de la il•lustració internacional gràcies a la traducció del seu segon conte il•lustrat “Davant de casa” a més d’una dotzena de llengües.

Perico Pastor va fer de traductor i presentador de l’acte que va finalitzar amb la presentació dels treballs de quatre alumnes de l’escola d’Art i Oficis La Llotja.

Tot seguit els escriptors Joel Franz (Cuba) i Irene Vasco (Colòmbia) ens van explicar presentats per una representant de Casa Amèrica l’evolució de la literatura Infantil i Juvenil a Llatinoamèrica i algunes activitats de Foment a la Lectura com un “Joc literari” iniciat aquest curs escolar.

El dinar es va convertir en una tertúlia al voltant de diferents temes proposats per l’Institut de Cultura: biblioteques, llibre digital, Literatura Infantil i Juvenil, premsa i comunicació i mercat editorial amb una posada en comú de recollida de conclusions a l’hora del cafè.

La tarda ens deparava la part més lúdica amb la projecció de dos curtmetratges a l’auditori del CCCB i la presentació dels tres espectacles inclosos al Festival:

- Àrtica en un conte (Ponten Pie)
Una casa al mig d’un paisatge polar, on 20 espectadors s’acomodaran, embolcallats per abrics de pells, per estirar del fil de diferents històries, trobades dins les butxaques dels mateixos abrics. Un espectacle on tant la forma com el contingut transporten els assistents a un món que planteja més preguntes que respostes.

- A mano (El Patio)
Una història explicada amb fang, amb un petit personatge ubicat dins un aparador i tots els inquilins que allà hi viuen... Una història narrada amb les mans, molt visual i tendra.

- Capses (Laitrum)
Capses ens transporta cap el món del teatre i la imaginació. Un joc en el que tothom hi participa, un narrador que segueix unes ordres que semblen no tenir sentit i uns espectadors que atents seguiran un dels contes clàssics narrats amb molta, molta imaginació.

Una jornada completa al voltant de la Literatura que va ser molt profitosa!



[Crònica i fotografies de Susana Peix. Edició de Silvia Fernández]

dijous, 24 d’abril del 2014

Celebració del Centenari del Naixement de Tove Jansson a Barcelona!

Si encara no us heu deixat enamorar per la família de trols Mumin, aprofiteu la celebració del Centenari del naixement de la seva autora, Tove Jansson, per llegir-vos alguns dels seus llibres.


Arreu del món es faran actes al llarg de tot l'any, i també a Barcelona.
No us perdeu doncs l'homenatge que en farà la Universitat de Barcelona durant tres dies del mes de maig.
Dibuixeu-vos un petit trol mumin a l'agenda del 5 al 7 de maig de 2014.
Consulteu el programa de l'homenatge a Tove Jansson a Barcelona en aquest enllaç.

+ info

diumenge, 30 de març del 2014

Nascuts per llegir: present i futur

 Trobada de professionals i amics 
del Projecte Nascuts per llegir.

L’any 2002, impulsat pel Bib.botó, va néixer el Nascuts per llegir, un projecte d’abast nacional que vetllava perquè tots els infants del país comencessin els seu recorregut lector acompanyats de professionals de l’àmbit de la cultura i la salut. 

Després de poc més d’una dècada, aquest projecte, que ha estat un referent per als professionals i per a totes les famílies que han crescut amb ell, tanca una etapa i inicia un nou camí. 

Per això us convidem a aquesta vetllada festiva, perquè ens agradaria retrobar-nos amb tots aquells que d’alguna manera heu fet possible el Nascuts per llegir i celebrar tot allò que ens ha ensenyat. 

Lloc: Biblioteca Central de Terrassa 
Dia: 5 d’abril a les 17’30h. 
Gratuït i obert a tota la comunitat i famílies NPL 

Programa: 
17. 30h. Benvinguda per part de la Biblioteca Central de Terrassa
17.45h. Converses:
   Els inicis del projecte. Nati Calvo i Elisenda Trias 
   Història i llegat del NPL. Marta Roig 
   Futur del projecte. Begoña Aguilera i Cari Martín 
18’30h. Xocolatada

Biblioteca Central de Terrassa: 
Passeig de Les Lletres, 1. 08221 TERRASSA. Telf. 937 894 589 
Com arribar-hi: http://goo.gl/qwjeGB


dilluns, 3 de març del 2014

1r esmorzar infantil

El dimarts 21 de gener va tenir lloc a la biblioteca Sant Ildefons (Cornellà) la primera d’una sèrie de trobades que sota el títol “Esmorzars infantils” volen aplegar responsables i altres persones implicades en el funcionament de les sales infantils de les biblioteques de la zona Baix Llobregat Sud de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

Des de Castelldefels, Viladecans, Esplugues, Cornellà, El Prat, L’Hospitalet i altres poblacions, alguns de nosaltres ens vam desplaçar fins aquest equipament, inaugurat aviat farà un any, per compartir experiències sobre la feina que fem des de les sales infantils, i molt especialment, en aquesta ocasió, per parlar dels serveis que oferim als infants amb discapacitats.

La jornada es va iniciar amb una presentació en profunditat de dues de les activitats infantils que amb una periodicitat mensual es realitzen a la biblioteca de Sant Ildefons.

Per una banda, l’activitat “Shhh... compte, un conte!” (la seva responsable, la Chus Ramos, forma part de la plantilla de la biblioteca). És una activitat de narració de contes on es té molt present el conte explicat. Tot i que pugui semblar una contradicció, és cert que a molts espectacles de narració de contes, el conte té un paper molt secundari, si no totalment invisible. Això és el que es vol evitar amb aquesta activitat: el conte, el llibre, té un paper central. L’activitat, adreçada als infants de 4 a 9 anys, va acompanyada d’una presentació d’altres contes de temàtica similar, d’una estona de lectura compartida en família, i d’un col·loqui o debat guiat on a través de preguntes preparades prèviament, la narradora i conductora de l’activitat vol fer els infants pensar i parlar sobre el conte que han escoltat. Es reserva un aforament de 20 places infantils per aquesta activitat, i alguns dels contes explicats fins ara han estat: - Els tres bandits, de Tomi Ungerer.
- La escoba de la viuda, de Chris Van Allsburg.
- El conte de Nadal, de Charles Dickens.
- El león que no sabía escribir, de Martin Baltscheit.

Nati Calvo, directora de la biblioteca Sant Ildefons de Cornellà.

La segona activitat presentada s’emmarca dins dels anomenats laboratoris de lletres i imatges o laboratoris de lectura. Podeu llegir en què consisteixen aquestes activitats en l’article publicat al número 77 de la revista Faristol i trobar moltíssima documentació al blog dels laboratoris de la biblioteca Roca Umbert de Granollers. Es tracta en aquest cas d’una activitat contractada a Marta Roig com a professional externa, que es paga amb el pressupost per a activitats de la biblioteca. També s’adreça a infants de 4 a 9 anys i té un aforament de 20 infants participants.
Els trets bàsics d’aquesta activitat són:
- que es tracta d’una activitat adreçada a famílies, i que requereix una gran implicació per part dels pares i mares que porten els seus infants a la biblioteca.
- que sempre hi ha tant un moment de lectura compartida com de creativitat.
- que es dóna molta importància a l’espai i a la seva ambientació. L’entorn es modifica per acostar-nos a la bellesa dels àlbums il·lustrats que es treballaran.
- que hi ha la voluntat expressa per part dels professionals que duen a terme els laboratoris de compartir el contingut d’aquestes activitats per tal que tothom que vulgui els pugui aplicar, modificar, etc...
Alguns dels laboratoris realitzats a la biblioteca de Sant Ildefons han estat:
- Malabarismes de paper, sobre els llibres pop-up.
- Picnic de contes, sobre alguns clàssics anglesos com els contes de Beatrix Potter.
- Monogràfics sobre autors: Eric Carle i Anthony Browne.

Després de la presentació d’aquestes dues experiències, vam fer una pausa per esmorzar. Va haver-hi esmorzar físic (amb croissants, entrepans, sucs i cafès), però també esmorzar intel·lectual, amb unes magdalenes de paper que contenien preguntes molt gustoses, i que ens serviran com a punts de partida per generar debats en properes trobades. Les dues magdalenes que vam tastar durant aquesta primera trobada van ser:

- Estan les nostres biblioteques preparades per atendre infants amb discapacitats?
Aquesta pregunta va donar peu a pensar en els espais físics, en els nostres fons, i en la capacitat del personal per atendre infants amb discapacitats que poden ser molt diferents i en diferents graus. Els espais han d’estar ben adaptats, els fons han d’estar identificats, i com a professionals hem d’estar preparats i formats per detectar i atendre les necessitats dels infants discapacitats.

- Quins coneixements necessitem com a mediadors de lectura?
Algunes de les idees que van sortir van ser:
o Cursos de prescripció literària, com el que recentment va organitzar la GSB.
o Llegir! Per motivar en la lectura hem de ser nosaltres bons lectors.
o Responsabilitat. Ser conscients de la importància de les nostres
recomanacions, i saber distingir l’or de la palla en l’àmbit dels llibres per infants i joves.
o Temps per poder revisar el fons que ens arriba, i no només el de ficció, sinó també el de coneixements, que és molt important i sovint oblidat com a font de lectura per plaer.

Magdalena de maduixa amb pregunta amagada.

Aquí podeu consultar la llista sencera de preguntes, que serviran com dèiem per debatre en properes trobades.

Per acabar la jornada, ens vam centrar en el tema dels infants amb discapacitats. La Isabel Martín ens va fer cinc cèntims de la recerca que ha realitzat sobre quin tipus d’activitats es fan a algunes de les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, i des de la Biblioteca Central de Cornellà ens van explicar la seva experiència col·laborant amb l’escola d’educació especial Virolai de Cornellà, una relació que ambdues parts qualifiquen de molt positiva i de la qual també en podeu llegir la memòria en el document adjunt. A continuació, teniu els enllaços als documents aportats per totes les biblioteques:

- Cornellà Central.
- Horta Can Mariner.
- Jordi Rubió i Balaguer.
- Josep Janés.
- La Bòbila.

Els “Esmorzars infantils” tindran una periodicitat trimestral. El proper està previst pel 3 d’abril a la biblioteca Pare Miquel d’Esplugues de Llobregat.

divendres, 14 de febrer del 2014

XXX Saló del Llibre infantil i Juvenil de Catalunya

Ja s'ha donat a conèixer el cartell del XXX Saló del Llibre infantil i Juvenil de Catalunya!!!, que es celebrarà del 28 d'abril a l'11 de maig a Mollerussa.
Us seguirem informant.

dijous, 30 de gener del 2014

Lemony Snicket: més que un autor de LIJ

[Tradueixo aquesta nota de premsa que ha caigut davant dels meus ulls a través de Twitter.]

El consell de l’Associació de Bibliotecaris Americans (ALA = American Library Association) aprova la creació del Premi Lemony Snicket als Nobles Bibliotecaris Davant l’Adversitat.

L’ALA va aprovar durant una sessió el passat dimarts al Congrés de Chicago la creació del Premi Lemony Snicket als Nobles Bibliotecaris Davant l’Adversitat.

El premi, que l’ALA vol presentar a la seva conferència anual a Las Vegas, reconeix un/a bibliotecari/ària que “hagi fet front a adversitats mantenint la seva integritat i dignitat intactes”. Serà atorgat un cop l’any a un/a bibliotecari/ària. Si no es troba el candidat ideal, el premi es declararà desert.

El premi consisteix en 3000$ proporcionats dels “poc respectables guanys” del senyor Snicket, juntament amb “un objecte estrany i simbòlic de la seva col•lecció privada, així com un certificat, que pot o no ser apropiat per ser emmarcat”.

Lemony Snicket és el pseudònim de l’escriptor americà Daniel Handler, autor de diversos aclamats llibres infantils. Els llibres sovint presenten el propi autor com un personatge de ficció, acusat falsament de crims i buscat pels seus enemics així com per la policia.

El propi Snicket creu que, en un esperit similar, els bibliotecaris ja han patit suficient. Així doncs, ha establert aquest premi anual honorant un/a bibliotecari/ària que hagi superat les adversitats.

Segons Snicket, espera que “el premi Snicket recordi als lectors d’arreu de la preciosa importància dels bibliotecaris i dels problemes als quals freqüentment s’hi han d’enfrontar.”

Sobre la seva esponsorització del premi, Snicket va dir “sembla que aquesta manera de fer arribar diners als bibliotecaris és molt millor que la que feia servir abans: pagar multes exorbitants pel retorn amb retard dels documents.”

L’últim llibre de Lemony Snicket, File under: 13 Suspicious Incidents, serà publicat l’1 d’abril de 2014 [als USA] per Little, Brown Books for Young Readers.

El jurat del premi consistirà de cinc persones: un responsable i quatre membres. Els membres seran triats entre membres de l’ALA amb, com a mínim, un membre d’alguna de les quatre divisions juvenils (ALSC, AASL, YALSA) i al menys un membre del Intellectual Freedom Committee (comitè per la llibertat intel•lectual) o de la Intellectual Freedom Round Table (taula rodona per la llibertat intel•lectual).

El nominat ha de ser bibliotecari/ària. La data límit per nominar candidats aquest primer any serà el dia 1 de maig. Els propers anys, serà l’1 de desembre.

La candidatura ha d’incloure la següent informació:

- Una narració descrivint l’incident advers patit pel candidat i una descripció de la seva resposta, del resultat i dels recursos utilitzats;
- Nom i informació de contacte;
- Si s’escau, nom i informació de contacte de qui el nomina;
- Si s’escau, qualsevol altra informació de suport.

Per saber més sobre el premi, visiteu aquest enllaç.

dimarts, 14 de gener del 2014

FLIC: Festival de literatures i arts infantil i juvenil


El Flic és un festival de literatures i arts infantil i juvenil que itinera per diverses poblacions i espais culturals de tot el territori. L’objectiu del Flic és apropar la creació a partir de la literatura per infants i joves i fomentar la seva lectura, apostant per la innovació i l’experimentació en la transmissió i promoció literària. El Flic promou la creació al nostre país i porta iniciatives internacionals a les nostres terres a través del corssing art literari. El Flic posa especial atenció a incentivar l’acció literària en espais o llocs de la literatura no habituals.

El Flic és:
  • Flic Família: Programació cultural d’experiències literàries per a públic familiar.
  • Flic Educació: Promoció de la cultura literària en el marc escolar i de la innovació i experimentació dels joves creadors en formació
  • Flic professional: Programació per incentivar la reflexió i intercanvi d’experiències dels professionals que difonen, medien i creen literatura.
El Flic és la festa de la literatura per a famílies, escoles, professionals i joves creadors. Una programació d’experiències literàries per a tots els públics amb convidats nacionals i internacionals.

Podeu trobar tota la informació a: