dilluns, 4 de febrer del 2013

Treballant el patrimoni immaterial dels pescadors des de la Sala Infantil de la Biblioteca Pública de Tarragona i el Museu del Port de Tarragona.

El passat mes de novembre va cloure el cicle anyal “El mar bressol de contes. Contes des del bressol” organitzat conjuntament entre la Sala Infantil de la Biblioteca Pública de Tarragona i el Museu del Port de Tarragona, amb la presentació del conte: En Pere, El Vermell, es fa a la mar. Com manar una barca al Serrallo.




El conte publicat per l'Autoritat Portuària de Tarragona i il·lustrat per Antonio Latre, narra la història d'un nen dels anys 50 que vol fer-se pescador per arribar a ser patró de barca.  

El projecte "El Serrallo un lloc de conte. La memòria dels pescadors" es va iniciar l'any 2011 amb la intenció de recuperar el patrimoni immaterial dels pescadors recollint el testimoni de persones vinculades al barri mariner tarragoní del Serrallo. Aquest testimoni oral que només viu en el record dels pescadors més grans es recull en aquest conte adreçat al públic infantil. Aquest és primer títol de la col·lecció Petit Museu. A hores d'ara podem avançar que el novembre d'enguany es publicarà el segon conte sobre la cuina de barca al Serrallo dels anys 50 que, com en el primer títol, inclourà el conte per a més petits i a la part final la versió ampliada amb un glossari  dels mots de l'argot mariner que surten en el relat.

Aquesta activitat està inclosa dins el cicle adreçat al públic familiar “El mar bressol de contes. Contes des del bressol” iniciat l'any 2010 fruit d'un conveni entre les dues institucions que inclou la realització d'activitats conjuntes al voltant del foment de la lectura i el patrimoni marítim. Les activitats es combinen entre l'espai del Museu i el de la Sala Infantil de la Biblioteca.
Com a novetat aquest 2012 ens va estrenar un primer Laboratori de Lletres i Imatges molt escaient “Un mar de lletres” inspirat en el Laboratori de Lletres i Imatges de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers que va resultar ser tot un èxit.

Aquí teniu un petit reportatge de com va anar l'activitat amb la presentació i narració del conte. A primera línia hi veureu els autèntics protagonistes: els pescadors i les seves famílies que fan possible aquest projecte tan engrescador.
Si esteu interessats en aconseguir el conte cal que us adreceu al Museu del Port de Tarragona.