dimecres, 16 d’abril del 2008

Cultura engega un Pla de Foment de la Lectura

La Laia ens envia aquesta notícia del Vilaweb on es descriuen les accions que es potenciaran per fomentar la lectura, entre elles el Municipi Lector. Felicitats Laia!

Cultura engega un Pla de Foment de la Lectura

El Pla té per objectiu recuperar el prestigi de la lectura considerant-la un dels eixos socials del Govern

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, ha presentat el Pla de Foment de la Lectura, que té per objectiu canviar la inèrcia en aquest àmbit. Les enquestes diuen que la lectura perd prestigi i perd lectors. El pla vol recuperar el prestigi de la lectura en la societat d'avui. El conseller considera que la lectura és fonamental per fer-nos competents, individualment i com a nació. I entén que el foment de la lectura és un dels eixos socials que ha de prioritzar el Govern.

La campanya, que ha pres de model el projecte 'Building a literate nation' de Gran Bretanya i que ja es va presentar durant la Fira del Llibre de Frankfurt, se centra en quatre àmbits, que van del treball en entorns lectors a la construcció d'elements estructurals, passant per una forta campanya publicitària amb el lema 'Llegir ens fa + grans'. Es crea l'Oficina del Pla de Foment de la Lectura, dirigida per Sebastià Alzamora, que coordinarà totes les accions que es duguin a terme. Al Pla, d'entrada programat pel 2008-2011, s'hi destinaran 32 milions d'euros, encara que podrien ser més, en funció de l'acceptació que generi.Què llegeixes?

Un primer àmbit treballarà diversos programes en entorns lectors, com biblioteques, escoles, universitats, el món associatiu, el sector professional del llibre... Es proposa 'Què llegeixes?', un gran club de lectura per internet, mitjançant els fòrums. Començarà a funcionar el dia de Sant Jordi, i vol repetir l'èxit d'una iniciativa similar que es va realitzar l'any 2005. Aquesta vegada 'Què llegeixes?' no es planteja com un gran joc amb una periodicitat limitada, sinó que es pretén que sigui una eina permanent a internet i s'adreça a tots els públics. Altres programes que es desenvoluparan en aquest àmbit seran el Municipi Lector; el suport al foment de la lectura en municipis menors de 50.000 habitants, i el Certamen Juvenil de Lectura en Veu Alta, un concurs de lectura en veu alta entre les escoles dels Països Catalans (aquest no és un projecte nou, sinó que la Fundació Enciclopèdia Catalana ja fa anys que l'organitza).

En àmbits on la lectura no és habitual, el pla preveu diverses accions d'impacte massiu. La més cridanera és el programa de subscripcions a diaris i revistes per a joves de 18 anys. També es tirarà endavant el programa 'Tasta'm', segons el qual s'editaran opuscles amb primers capítols o extractes de cinquanta novetats editorials en català. Es repartiran 150.000 exemplars de cada títol i s'oferirà una novetat per setmana als transports públics de Catalunya i Balears. En aquest apartat, s'inclou un programa que ja existeix, 'Lletres al camp!': el 19 d'abril, abans del partit Barça-Espanyol, es repartirà als assistents un opuscle amb textos d'autors catalans. Aquest programa es vol reproduir en d'altres espais i esdeveniments esportius.

La Setmana de TV3

Un altre àmbit reforçarà els elements estructurals (creació de recursos i eines per al foment de la lectura). En aquest sentit, s'apunten dos programes: la formació de 100 formadors en foment de la lectura, i la creació d'un Banc de recursos per internet, que reculli exemples de bones pràctiques de foment de la lectura.

A més de la campanya publicitària en els mitjans de comunicació, 'Llegir ens fa + grans', Televisió de Catalunya també s'implicarà en aquest Pla amb dues iniciatives: enguany dedicarà la Setmana de TV3 al foment de la lectura, i engegarà el projecte 'M'encanta llegir' dins el Club Super 3.

Font: Vilaweb