dimecres, 4 de novembre del 2015

Visita a la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona

Organitzat pel Grup de Treball de Biblioteques Infantils i Juvenils Bib.botó del COBDC, el dia 5 de setembre, es va fer una visita a la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona, on vàrem comptar amb  el mestratge de la seva directora Lourdes Reyes.

La Biblioteca Pública Carles Rahola, es va inaugurar el 23 de desembre de 2014 i té una superfície de 7.121m2 (multiplicant per 7 la superfície que ocupava l’anterior biblioteca ubicada a la Casa de Cultura) així doncs es converteix en la biblioteca pública més gran de Catalunya. És de titularitat estatal i  està gestionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Ha estat dissenyada pels arquitectes Mario Corea, Luis Morán i Sebastián Guerrico, que han ideat  un edifici intel·ligent d’espais amplis i lluminosos, que conjuga  a la perfecció el blanc de l’edifici amb el verd dels seus patis i jardins interiors que aporten pau i silenci. Un  majestuós edifici que no té res a envejar a les imponents biblioteques nòrdiques.

Però més enllà d’aquest bell edifici, la nova biblioteca Carles Rahola destaca per ser una biblioteca moderna, dinàmica i viva, s’han aprofitat les avantatges que ofereix el nou equipament per  reinventar-se, modificar dinàmiques i oferir nous serveis.

Destaquen els següents serveis:

 • 350 punts de lectura (50 per a joves i 300 per a adults) 
 • 65 punts de servei d’internet 
 • fibra òptica i servei wifi a tot l’equipament 
 • aules de formació 
 • espais per a activitats de difusió cultural  (Espai artistena. Espai d creació)
 • 2 auditoris (un d’ells amb camerinos i WC)
 • sala de projecció • sala d’exposicions  (és fa una exposició mensual, també hi ha àrees expositives dedicades als  treballs de recerca)
 • mediateca 
 • servei de cafeteria (encara no està en ús)
 • sala de petits lectors, amb un especialista que vetlla pel ús correcte i ric d’aquest espai, 
 • assessorament i formació en ACTIC, 
 • espai expositiu on es mostra part del fons històric del centre, 
 • préstec de portàtils dins la sala, 
 • Servei d’autopréstec
 • cessió d’espais gratuïta a les entitats sense afany de lucre 
 • sales de treball aïllades 
 • programació de cicles cinematogràfics
La Biblioteca està especialitzada en documents de les comarques gironines, però a la vegada  també en salut mental, arts escèniques, cultura jueva i jocs. Els documents es reparteixen per àrees temàtiques al llarg de tota la biblioteca.

La Sala Infantil està dividida en 3 àrees; l’espai dels petits lectors, l’espai infantil i l´espai de 12 a 14 anys.

L’àrea de petits lectors compta amb un professional dedicat exclusivament a la dinamització d’activitats. Així doncs cada dia a les 17. 30 h és fa una sessió de moixaines pels més petits i després un conte  de 0-6 anys i en alguna ocasió tallers. 
Amb la voluntat de definir-se com a “biblioteca juganera” Cada dia a les 19 h es fan activitats-jocs (trivial (adults) trivialet (infantil) amb 4 preguntes que s’han d’endevinar, amb premis immaterials però gratificants en què el guanyador podrà escollir la música amb la que tanca a la biblioteca...


La impressionant pissarra que embolcalla la sala de petits lectors serveix com a altaveu per transmetre coneixements, bé a través d’una endevinalla que varia cada setmana, un dibuix, una poesia,  una dita o una frase d’educació adreçada als pares.

Altres activitats en procés d’implementació són “l’speak corner” pels més grans i també els jocs interactius que hi han al llarg de la biblioteca (per exemple el puzle que els lectors ajuden a construir...)

Amb pocs mesos d’obertura i encara en procés d’adaptació, és impressionant veure la gran quantitat d’ accions i activitats que es fan. I a més  de la voluntat de provar coses noves, hi ha també la voluntat de corregir i aprendre dels errors. En resum una biblioteca viva en constant transformació dins d’un edifici privilegiat que convida a quedar-s’hi.

Si voleu veure més fotos de la visita, aquí teniu un tastet:


A la tarda i de la mà de Montserrat Rebollo, vam gaudir de l'Exposició vivencial: Alicia't: entra al món de l'Alícia al país de les meravelles.


Al llarg de tot l'estiu les biblioteques de Girona van voler celebrar els 150 anys de l'edició del llibre d'Alícia al país de les meravelles. Es van realitza diferents activitats: contes, tallers diversos... Però a nosaltres ens feia especial il·lusió visitar la proposta de la Biblioteca Just M. Casero.

Una exposició, ens van explicar, duta a terme en col·laboració amb l’Escola Municia ld’Art. Els alumnes d’emaXics III, amb la professora Clara Gassiot, van elaborar diferents materials relacionats amb la història: tauletes, claus, bolets, tes i galetes... per transformar una petita sala de la biblioteca, que només s’hi podia accedir, ben ajupit, per un forat que semblava ben bé el d’una llodriguera.
Es fa difícil explicar amb paraules la sensació i emoció que es vivia dins la sala, però era ben bé com entrar dins un llibre. En concret, van jugar amb la versió d’Àngels Burgas i Ignasi Blanch, editada per la Galera.
Us deixem algunes fotografies que, tot i boniques, no podran transmetre la força del muntatge.

Fotos Exposició Alicia't

Text: Montse Fàbregas, Glòria Gorchs i Marta Martí