dimecres, 21 de novembre del 2012

Conversa amb Linsabel Noguera

L'Esther Pozo, bibliotecària infantil i jimbotiana, ens envia un text sobre les converses i experiències que ha viscut amb l'especialista en LIJ i narració oral, Linsabel Noguera. Gràcies per compartir-ho amb tots nosaltres! Aquesta és la seva crònica:

Fa unes setmanes va passar per la nostra terra Linsabel Noguera. La Lin (que és com li diuen els seus amics), va venir des de Caracas (Veneçuela) fins a Barcelona per participar com a contacontes invitada en el 3r Festival de Narració Oral Munt de Mots. Allà va demostrar la seva talla com a narradora oral, però a més va compartir amb mi converses plenes d’entusiasme per la literatura infantil. 
També em va parlar de La Rana Encantada, l’organització que va crear ara fa quatre anys i que es dedica a promoure la lectura i fomentar la creativitat plàstica entre els nens i els seus pares. La Rana Encantada funciona com una empresa de gestió cultural a l’ús, on entitats o particulars poden sol·licitar alguna activitat o taller del seu catàleg. 
Les activitats per a nens són una combinació de narració o lectura de contes, més un taller d’expressió artística derivat de la sessió. Per als adults, disposen de tallers de narració oral i sessions de “formació” en estratègies d’animació lectora. 

Però de tota la seva oferta, allò que em va impressionar més va ser la seva faceta més solidària, desenvolupada amb el programa Comparte tu alegría. Amb aquest, la Lin i el seu equip també es dediquen a arribar fins aquells indrets més pobres (que malauradament no falten en el seu país) per crear petites biblioteques autogestionades per la comunitat local. 
El procés consisteix en recopilar llibres, material plàstic i mobiliari que pot ser donat per particulars o empreses de manera totalment desinteressada; després, habiliten l’espai que el barri desitgi com a futura biblioteca i finalment, formen a pares i joves motivats en animar l’espai. 

Quan des d’aquí pensem en Veneçuela i LIJ, automàticament pensem en el Banco del Libro, organització que admiro profundament, però permeteu-me que opini que La Rana Encantada complementa molt bé el Banco amb un treball més dinàmic, que apropa, literalment parlant, els llibres als nens. Mentre que en el primer cas, es treballa per crear una biblioteca de qualitat en LIJ, tant per a nens com investigadors, i cal desplaçar-se fins al seu local per poder aprofitar els seus recursos i activitats; en el segon cas, La Rana Encantada recull els fruits del treball d’investigació i selecció del Banco, per portar-los allà on està el públic. En resum, les meves felicitacions pel treball que realitzen i espero que segueixin així per molt de temps!

Fotografies de la creació d'una biblioteca al poblat de Turgua 
(municipi de El Hatillo, estat de Miranda)

2 comentaris:

Matilda ha dit...

Moltes gràcies Esther per compartir aquest projecte tan necessari. Estaria bé poder tenir més notícies sobre "La rana encantada" per publicar-les més endavant. És un deure nostre fer arribar la realitat de la promoció de la lectura d'aquells països on les situacions socials i econòmiques són molt més dures. Les fotos encoratgen a seguir endavant. Hem d'obrir espais a la gent que està darrera d'aquests projectes.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb el què dius Matilda. Crec que gent com la Lin tenen un màster en treure el màxim profit als mínims recursos i ens poden ensenyar molt. Ara que les retallades estan a l'ordre del dia, val la pena pendre nota de les seves iniciatives.
Esther