dilluns, 21 de maig del 2018

Un altre Saló a Mollerussa

Acabat el mes d'abril més plujós en molt de temps però tan ple de literatura com sempre, així com també ho ha fet el 34è Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Mollerussa. Hi han tingut lloc tot un seguit d'activitats pedagògiques, literàries i professionals on hi han passat escoles i professionals de la il·lustració, bibliotecaris i mestres.

En aquest cas faré un esment especial en la trobada professional entre bibliotecaris que va tenir lloc el 16 d'abril amb presència de bibliotecaris/àries d'arreu del territori, en especial de les comarques de Lleida degut a la proximitat de l'ocasió.

El matí es presentava ple d'experiències i propostes, qui van iniciar la sessió van ser la Nati Calvo i la Marta Roig parlant-nos de la dinamització que van experimentar a la sala infantil de la biblioteca de Sant Ildefons, a Cornellà. En aquest cas ens van parlar de petites accions, creant espais i racons infantils, amb molts bons resultats que podem dur a terme a les biblioteques públiques.

[Descarregueu la presentació en PDF]

Les següents experiències van ser presentades per la Biblioteca Sant Bartomeu d'Alpicat proposant activitats col·laboratives amb persones del municipi. Per una banda, enfocades pel racó de pares aprofitant contactes i entitats locals, així com també l'hora del conte musical en col·laboració amb músics molt joves locals.

[Descarregueu la presentació en PPT]

Qui va abordar el públic més difícil de les biblioteques, els joves, va ser la Biblioteca de Terrassa del districte 4. La seva proposta consisteix en un cafè literari per a joves que han pogut dur a terme a través del contacte d'una apassionada professora de literatura universal. Des d'un principi van detectar la necessitar d'oferir activitats autogestionades pels mateixos joves (que són qui trien els temes de debat) i tenint molt clar "no barrejar joves no lectors amb joves lectors" per tal que la proposta tingui èxit.

[Descarregueu la presentació en PPT]

Experiència Biblioteca de Terrassa. Districte 4.

La Biblioteca Maria Barbal de Tremp va apostar per oferir una activitat als infants on poder conèixer les tasques del bibliotecari/ària emmirallant-se amb els més de 15 anys d'Equip B de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa.

[Vídeo de difusió d'aquesta activitat]

Tot seguit, la Biblioteca Ernest Lluch de la Vilassar de Mar, de la mà de la Laia Ventura, va presentar una proposta amb un binomi, joves i música. A la biblioteca es van preguntar perquè no fer microconcerts un cop per setmana durant els últims minuts d'obertura de la biblioteca. A partir d'aquí van decidir cedir aquests espais a grups de joves músics locals que converteixen en petits espais de sorpresa pels usuaris.

[Descarregueu materials - PDF - PPT]

Proposta de la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar.

Per acabar el torn de les experiències un grup de bibliotecàries de Lleida ens van presentar l'interessant projecte GRILL (Grup de Recomanacions Infantils de Lleida), format per 15 professionals interessats en la literatura infantil i juvenil de les biblioteques de les comarques de Lleida, els quals comparteixen ressenyes, pràctiques i recomanacions.

[Descarregueu PPT]

Abans d'acomiadar-nos la Glòria Gorchs ens va presentar l'exposició monogràfica L'aparador de les meravelles, que inclou uns 10 llibres característics de cada gènere, amb autors destacats i memorables segons el gènere. I ja tenim ganes del proper Saló, així que fins l'any que ve!!





Grup de bibliotecàries amb el Xavier Salomó després de la jornada professional.