divendres, 18 de desembre del 2015

Crònica d'un tour meravellós o de com vam conèixer l'Iban BarrenetxeaEls dies 12, 13 i 14 de novembre, vam tenir la sort de gaudir d'una visita especial, la de l'il·lustrador i escriptor Iban Barrenetxea. Durant aquests tres dies, i gràcies a la bona disposició de l'editora d'A Buen Paso, Arianna Squilloni, vam xerrar, compartir lectures i altres anècdotes amb aquest magnífic autor. Tot un luxe!

Diari de bitàcola del seu tour per les nostres terres:

Dijous 12 de novembre, a les 19 h
Llibreria l'Espolsada, Les Franqueses del Vallès

Els nens i nens del "Club que xatejava amb els Mumin" van llegir el llibre Bombàstica Naturalis. A partir de la lectura van poder compartir una bona estona amb l'autor i l'editora del llibre. Es va crear un clima molt distès, on els membres del clubs varen conversar amb l'Iban i varen poder contrastar la lectura d'imatges i del text. 
Feia goig sentir els joves lectors com parlaven i opinaven del llibre. I alhora la torna per part de l'Iban, oberta a les idees i sensacions que van sortir de la conversa, van ser molt interessants.
Al final, i com no podia ser d'una altra manera, es van fer dedicatòries i signatures per qui va voler.


Divendres 13 de novembre, a les 15,15 h
Biblioteca Armand Cardona Torrandell, Vilanova i la Geltrú

Una cinquantena de nens i nenes de 3r de primària de l’escola Volerany van gaudir de la visita de l’Iban Barrenetxea i de Josep Díaz editor de Thule amb qui venia acompanyat, a la biblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú.
Els nens i nenes havien llegit el seu llibre: El cuento del carpintero i havien preparat unes quantes preguntes, algunes relacionades amb la lectura i d’altres sobre la seva tasca com a il·lustrador i com a autor de contes infantils. A banda d’aquest llibre els nens i nenes es van interessar per altres títols de com ara Brujarella, El único y verdadero rey del bosque o el seu nou projecte amb A buen paso, del qual els va avançar algunes cosetes tot i que encara no té títol.
En finalitzar la trobada els nens i nenes van portar els exemplars que l'escola havia comprat per a la biblioteca del centre i l’Iban els hi va dedicar amb una gran espectació!


Dissabte 14 de novembre, a les 11 h
Biblioteca Central de Terrassa

Aquell matí, la Biblioteca Central es va omplir de lectors infantils i juvenils, acompanyats per les famílies i una bona colla d'il·lustradors de la ciutat. Tot estava preparat per a rebre un autor que ens agradava molt.
La trobada va sortir rodona! L'Iban ens va parlar dels seus llibres, de la seva vida, d'anècdotes curioses relacionades amb les seves històries. Un plaer omplir-nos les orelles de mil i una curiositats mentre desgranava poc a poc la seva obra amb l'ajuda de l'editora Arianna Squilloni, qui va posar un toc d'humor i ironia per acabar d'arrodonir la jornada. Un plaer tenir-los a tots dos!

Dissabte 14 de novembre, a les 18 h

Ens vam trobar un bon grapat de fans de l’Iban un dissabte a la tarda a la llibreria La Calders del barri de Sant Antoni de Barcelona per coneixe’l i sentir-lo una estona parlar de la seva feina, de llibres, d’imatges, de la relació amb els seus editors, i de qualsevol cosa que li vingués de gust explicar-nos. Personalment, sempre em fa una mica de por conèixer en persona autors dels quals admiro la seva obra, conscient com sóc que obra i persona no tenen perquè agradar-me igual. No és el cas: tot i el cansament (era l’últim acte després de quatre dies de trobades amb lectors a llibreries i biblioteques), l’Iban és una persona encantadora, propera, i apassionada per allò que fa i per explicar, fins allà on arriben les seves possibilitats, el què i el com de la seva feina.

La xerrada, amb l’Arianna Squilloni (l’editora d’A Buen Paso, on ha publicat tres llibres com a autor i il·lustrador) i amb José Díaz (l’editor de Thule, on ha publicat el seu llibre més llarg, gairebé una novel·la, també com a autor i il·lustrador), va anar precedida d’una sucosa presentació a càrrec de Pep Molist, qui va publicar aquest interessant anàlisi sobre la seva obra al blog Llibres al replà (http://llibresalrepla.blogspot.com.es/2015/10/un-tast-de-barrenetxea.html).


D’aquesta trobada, a més de l’afició (i em quedo curta) pel Henry James de l’Iban, jo em quedo amb els següents apunts de l’autor:

-       Que abans que escriptor i il·lustrador ell va ser lector. Sentir parlar l’Iban és sentir parlar algú sincerament enamorat de la literatura i dels llibres.
-       Que més important que escriure és reescriure. I, en el cas dels il·lustradors, redibuixar. Confessa l’Iban (i ho confirmen els seus editors presents) que és la seva ocupació principal, preocupant-se de fins els més mínims detalls, tant en el text com en la il·lustració. Cada paraula i cada pèl de llop que apareixen als seus llibres, està pensat i mesurat.
-       Que és impossible escriure per ningú: ni per nens ni per adults. Com s’ha de fer això, si cada persona és un món!
-       Que el mateix text en mans de dos il·lustradors diferents dóna com a resultat dos llibres diferents.
-       Que les seves històries estan molt més vives del que un podria imaginar: han viscut al seu cap des de molt abans d’existir com a llibre, continuen dins del seu cap un cop el tanquem, i dins seu, tots els personatges, fins i tot els secundaris, tenen històries amagades que potser, algun dia, esdevindran protagonistes.

Des d’aquí, un agraïment més a tothom que ha fet possible aquesta trobada, i especialment a la Rosa Isern, que crec que va ser qui ens va descobrir a tots plegats l’obra de l’Iban…

Text: Glòria Gorchs, Susana Peix, Marta Martí i Sílvia Fernández