dimarts, 20 d’octubre del 2015

Alícia amb tots els sentits. Un Laboratori per a descobrir i viure Alícia al País de les Meravelles amb tots els nostres sentits.

Enguany commemorem els 150è aniversari de la publicació del llibre Alícia al país de les meravelles i des de la Biblioteca Mestra M. Antònia de Torredembarra i la Biblioteca Pública de Tarragona hem organitzat un laboratori al voltant d'aquest clàssic de la literatura de tots els temps i dins del projecte de Biblioteques amb DO promogut des del  Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

Hem tingut la sort de poder passejar aquest laboratori, com ho fa Alícia pel País de les Meravelles, per diferents biblioteques del nostre entorn: Biblioteca Mestra M. Antònia de Torredembarra, Biblioteca Pública de Tarragona, Biblioteca Pública de Vila-Seca, Biblioteca Pública Municipal de Cambrils i Biblioteca Pública de La Selva del Camp.

Amb "Alícia amb tots els sentits" volíem fer descobrir aquesta obra des d'un punt de vista sensorial: amb la vista, el tacte, el gust, l'oïda i l'olfacte, de la mateixa manera que ho fem quan parlem de vins, i aprofitar l'atmosfera de l'obra per animar a les famílies a fer un treball de creació literària non-sense. Alícia és un personatge aventurer, valent, decidit, atrevit... actituds que li permeten de viure una travessa al País de les Meravelles. Vam proposar a les famílies de fer d'Alícia i de no tenir por de res, menjar, beure i experimentar...
Totes les famílies van rebre una invitació en paper que els convidava a un berenar de folls molt especial. Els convidats no van faltar a la cita i el dia de l'activitat els vam rebre amb un cartell que pretenia crear d'antuvi un ambient on tot podia ser possible i que hi deia: "Tots som força bojos aquí, t'hi adaptaràs perfectament". L'espai estava guarnit amb molts barrets diferents que ens va cedir una llibreria i una exposició de diferents versions d'Alícia al País de les Meravelles. I al bell mig una tauleta amb una ampolleta que hi deia "Beu-me" i un pastisset amb un cartell on s'hi llegia: "Menja'm". Per aquelles famílies que no coneguessin prou bé la història d'Alícia els en vam fer cinc cèntims mirant de no oblidar-nos de cap detall i en acabar els vam proposar d'iniciar una aventura amb el mateix ritual que trobem dins el llibre: menjant i bevent. Vam proposar a les famílies de  tastar el most i el pastís de la tauleta i endinsar-nos de ple al País de les Meravelles. 

El primer que vam trobar va ser un camí ple de fulles seques i àlbums il·lustrats sobre els cinc sentits i viatges. Cada àlbum portava a la coberta un cartell que incita a les famílies a viure'ls amb algun dels seus sentits: Olora'm, Mira'm, Toca'm, Escolta'm, Tasta'm i Viu-me. 


I després de passejar per aquest camí i perdre'ns pel bosc dels sentits encara ens esperava una altra sorpresa al lloc més profund del bosc: una gran taula del berenar des bojos amb teteres, tasses, galetes, barrets, rellotges de butxaca, ventalls màgics, un gat de Cheshire...


En aquell moment ja havíem aconseguit de crear l'ambient que cercàvem i que impregna l'obra d'Alícia al País de les Meravelles. Havíem començat un viatge per a conèixer Alícia i el seu món i fou llavors quan vam demanar a les famílies que fossin ara elles les que creessin la seva pròpia història a partir d'un joc de cartes inspirat en l'aventura d'Alícia (amb els seus personatges, llocs, frases...), objectes de la taula del berenar de bojos i els àlbums que les famílies havien trobat al camí del bosc.





El resultat van ser històries absurdes i sense sentit que començaven amb un "Vet aquí una vegada en el meu país de les meravelles..." que alguns van escriure sobre un paper dissenyat per a l'ocasió i on s'hi podia llegir:

"No té sentit de tornar a l'ahir, donat que jo era una persona diferent aleshores".

Com Alícia després del seu viatge, també tots nosaltres en acabar aquell laboratori érem una mica diferents.

Ana Merino, Macarena Traviesa i Imma Pujol