dijous, 30 de gener del 2014

Lemony Snicket: més que un autor de LIJ

[Tradueixo aquesta nota de premsa que ha caigut davant dels meus ulls a través de Twitter.]

El consell de l’Associació de Bibliotecaris Americans (ALA = American Library Association) aprova la creació del Premi Lemony Snicket als Nobles Bibliotecaris Davant l’Adversitat.

L’ALA va aprovar durant una sessió el passat dimarts al Congrés de Chicago la creació del Premi Lemony Snicket als Nobles Bibliotecaris Davant l’Adversitat.

El premi, que l’ALA vol presentar a la seva conferència anual a Las Vegas, reconeix un/a bibliotecari/ària que “hagi fet front a adversitats mantenint la seva integritat i dignitat intactes”. Serà atorgat un cop l’any a un/a bibliotecari/ària. Si no es troba el candidat ideal, el premi es declararà desert.

El premi consisteix en 3000$ proporcionats dels “poc respectables guanys” del senyor Snicket, juntament amb “un objecte estrany i simbòlic de la seva col•lecció privada, així com un certificat, que pot o no ser apropiat per ser emmarcat”.

Lemony Snicket és el pseudònim de l’escriptor americà Daniel Handler, autor de diversos aclamats llibres infantils. Els llibres sovint presenten el propi autor com un personatge de ficció, acusat falsament de crims i buscat pels seus enemics així com per la policia.

El propi Snicket creu que, en un esperit similar, els bibliotecaris ja han patit suficient. Així doncs, ha establert aquest premi anual honorant un/a bibliotecari/ària que hagi superat les adversitats.

Segons Snicket, espera que “el premi Snicket recordi als lectors d’arreu de la preciosa importància dels bibliotecaris i dels problemes als quals freqüentment s’hi han d’enfrontar.”

Sobre la seva esponsorització del premi, Snicket va dir “sembla que aquesta manera de fer arribar diners als bibliotecaris és molt millor que la que feia servir abans: pagar multes exorbitants pel retorn amb retard dels documents.”

L’últim llibre de Lemony Snicket, File under: 13 Suspicious Incidents, serà publicat l’1 d’abril de 2014 [als USA] per Little, Brown Books for Young Readers.

El jurat del premi consistirà de cinc persones: un responsable i quatre membres. Els membres seran triats entre membres de l’ALA amb, com a mínim, un membre d’alguna de les quatre divisions juvenils (ALSC, AASL, YALSA) i al menys un membre del Intellectual Freedom Committee (comitè per la llibertat intel•lectual) o de la Intellectual Freedom Round Table (taula rodona per la llibertat intel•lectual).

El nominat ha de ser bibliotecari/ària. La data límit per nominar candidats aquest primer any serà el dia 1 de maig. Els propers anys, serà l’1 de desembre.

La candidatura ha d’incloure la següent informació:

- Una narració descrivint l’incident advers patit pel candidat i una descripció de la seva resposta, del resultat i dels recursos utilitzats;
- Nom i informació de contacte;
- Si s’escau, nom i informació de contacte de qui el nomina;
- Si s’escau, qualsevol altra informació de suport.

Per saber més sobre el premi, visiteu aquest enllaç.