diumenge, 28 de setembre del 2008

La literatura infantil i juvenil a Catalunya (segles XIX i XX)


Aquest és el títol de la petita mostra que podeu veure fins el proper diumenge dia 5 d'octubre a la cruïlla de la Gran Via amb Passeig de Gràcia, amb ocasió de la 57a Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern.

Reproduïm a continuació part del tríptic informatiu sobre l'exposició:
El llibre és un vehicle de cultura que tot sovint ens transporta a somnis, records, sentiments i fantasies que fan que perduri al llarg del temps.

Enguany, l'exposició de la 57a Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern està dedicada a la literatura infantil i juvenil a Catalunya (segles XIX i XX), i us permetrà gaudir d'un món ple d'imaginació i recordar els plaers i les emocions que provocava la lectura durant la infantesa i la joventut.

La mostra abraçarà des d'edicions de Jules Verne fins a les Tres Bessones de Roser Capdevila. La literatura del segle XIX ens ofereix llibres il·lustrats per A. Rackham, els contes d'Andersen i Lewis Carroll, les novel·les de Verne, Stevenson i Kipling. Durant el segle XX, gràcies a l'ensenyament obligatori i la creació de biblioteques populars, més infants van poder gaudir de la lectura. En el nostre país, el Modernisme i el Noucentisme - imbuïts per un esperit de compromís en defensa de la llengua catalana i de modernització de Catalunya - marquen l'inici d'una renovació en l'educació, i per tant en la literatura infantil i juvenil. Així doncs, el món del llibre farà sorgir publicacions com En Patufet, la primera revista infantil catalana a càrrec de Baguñà, La rondalla del dijous, editada per l'Avenç i les editorials Mentora i Muntañola amb una sèrie de llibre esplèndidament il·lustrats. Els autors més importants de la literatura catalana també van escriure obres per a infants i joves: Carles Riba, Josep Carner, Carles Soldevila i molts d'altres van posar el seu talent al servei dels més menuts. Cal destacar sobretot la figura de Josep Maria Folch i Torres, que va esdevenir un referent en la lectura de tota una època amb les seves Pàgines viscudes. Lola Anglada, Cornet, Llaverias, Obiols, Xavier Nogués, Joan Vila "d'Ivori" i Apa, entre d'altres, van contribuir a l'evolució del llibre infantil amb magnífiques il·lustracions.

Tot aquest esforç va trencar-se a partir del 1939. La normalitat no s'assoliria fins al 1962 amb l'aparició de Cavall Fort. Les editorials La Galera, Juventut i moltes d'altres impulsarien de nou la publicació de llibres infantils i juvenils.

Els escriptors més destacats en aquest camp són Joaquim Carbó, Oriol Vergés, Emili Teixidor, Manuel de Pedrolo, Pere Calders, Jaume Cabré i sobre tot Josep Vallverdú amb obres com Rovelló, En Roc drapaire, En Mir l'esquirol, etc. Al llarg dels darrers anys, la sèrie de llibres Les tres bessones i la bruixa avorrida de Roser Capdevila ha tingut una gran rellevància.

Aquest any, el Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya té l'honor de retre homenatge a l'escriptor i traductor Josep Vallverdú, premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any 2000, i a la il·lustradora i escriptora Roser Capdevila, que ha realitzat el cartell d'enguany.
[Podeu llegir el Pregó de Josep Vallverdú en aquest pdf, i el cartell de la Roser Capdevila el teniu just aquí sota.]