dilluns, 16 de juliol del 2007

La LIJ a la gran pantalla

La literatura infantil i el cinema actualment estan vivint una relació molt fructífera, però a l’hora complexa. La literatura és una important font d’inspiració per als grans estudis adaptant obres literàries amb major o menor èxit a les taquilles. Cada cop que una obra literària és portada a la gran pantalla s’obre l’etern debat “Què és millor el llibre o la pel·lícula?”. A voltes les pel·lícules simplifiquen la complexitat del text literari, la psicologia dels personatges o dels escenaris, però no sempre és així. Les bones adaptacions cinematogràfiques aporten ritme i dimensió visual als textos literaris.

Dimecres passat es va estrenar la nova entrega cinematogràfica de la saga Harry Potter i en poc més d’una setmana tindrem a les llibreries l’última novel·la del famós personatge. El trasllat de l’estrena cinematogràfica del món màgic de J.K. Rowling a l’estiu deixa lliure les dates nadalenques per a l’estrena de l’última aportació d’aquesta relació entre cinema i LIJ, la primera part de la trilogia de La Matèria Obscura, Llums del nord amb títol en castellà La brújula dorada, amb Nicole Kidman com a gran estrella-reclam.

Autors com Michael Ende, Roald Dahl, J.K.Rowling, C.S.Lewis, Jules Verne, i en Sebastià Sorribas a casa nostra, entre molts d’altres s’han vist afavorits per l’adaptació al cinema de les seves obres i sembla que qualsevol saga, trilogia o llibre sobretot de fantasia dirigit als lectors juvenils surti publicat amb la venda dels drets per a l’adaptació cinematogràfica sota el braç.
Sempre serà bo que es difongui la literatura infantil i juvenil si el resultat és bo, oi? Per cert, ja heu vist la nova d’en Harry Potter? Què us ha semblat? I per quan en Jim Botó i en Lluc el Maquinista a la gran pantalla?

Us deixo uns quants articles sobre el tema per si us ve de gust aprofundir-hi i si us ve de gust podeu veure el tràiler de Llums del Nord a YouTube, que per cert el passen abans de la projecció de Harry Potter i l’Orde del Fènix.