divendres, 9 de maig del 2014

Ha passat un mes - Fira de Bologna 2014

La darrera vegada que vaig visitar la Fira de Bologna fou l’any 2005. Gairebé deu anys després hi he tornat amb la mateixa il•lusió i no m’ha decebut. Us en faré un tastet perquè els dos dies d’estança no van donar per fer crònica de tot.

Aquest esdeveniment engloba tot el món del llibre infantil: editorials, autors, il•lustradors. Una fira per fer contactes, per negociar drets d’edició, per intercanviar creacions, per donar-se a conèixer. Quatre dies per conèixer la producció editorial infantil a nivell internacional. Enguany el país convidat ha estat Brasil amb una mostra d’il•lustradors brasilers inclosa en la Mostra d’il•lustradors que es presentaven al Premi al millor llibre editat. També es va celebrar la Setmana del Llibre i la Cultura per a Infants, una llibreria internacional amb trobades amb autors i il•lustradors d’arreu del món. I per tota la ciutat hi havia actes i exposicions diverses entorn la lectura per a infants.

De tots els premis atorgats m’agradaria comentar-vos dos llibres. El primer és el guanyador de la categoria “New Horizons”. Aquesta secció m’agrada especialment perquè va adreçada a editors de països menys productors. I també us el comentaré perquè el vaig adquirir amb molta il•lusió. Es tracta de “La chica de polvo” de l’autora coreana Jung Yumi, editat per Rey Naranjo Editores, de Bogotà. Va guanyar en la categoria New Horizons. És la història d'una vida aparentment normal. Durant diverses pàgines es mostren petits moments, alentint el temps fins gairebé aturar-lo completament. Hi ha una atenció escrupolosa als objectes quotidians aparentment més insignificants. Una seqüència d’imatges resultat del curt d’animació de la mateixa autora. Segons el jurat de Bologna que la va premiar, “l’autora conserva el mateix grau de concentració intensa en tota la durada d’aquest viatge èpic”.El segon de què us voldria parlar també és de producció coreana. La coincidència no ha estat deliberada, us ho asseguro. En aquest cas us parlo de “The Hair” de Sooyoung Kim, una obra d’artesania editada per Somebooks. Va ser finalista en la categoria d’Opera prima. L’àlbum ens mostra un món pertorbador en què la diferència no es tolera de cap manera. El protagonista és sotmès a un patiment dramàtic i potent que fa posar els pèls de punta, si em permeteu el símil. Un debut molt convincent si tenim en compte la menció del jurat de Bologna. L’edició d’aquest llibre és molt acurada, un treball molt ben acabat i presentat.

Pel que fa als actes celebrats a tota la ciutat, vaig gaudir de la magnífica exposició a la Biblioteca Sala Borsa: “Infanzia i gioco”. Un recorregut fotogràfic d’una infància acompanyada de joguines i textos d’escriptors de literatura infantil. Alguns d’aquests objectes també estaven exposats a “La camera dei bambini”. Una mostra molt acurada, organitzada amb una delicadesa exhaustiva. I per acabar aquesta petita crònica de la meva curta estada a Bologna, no em puc estar de parlar-vos de l’homenatge que va rebre el nostre estimat creador Katsumi Komagata. Va ser al Museu de la Música, en ple centre històric de Bologna. Una petita exposició de les seves obres més significatives així com la inclusió d’algunes d’elles al llarg de les sales del museu. Llibres amagats entre instruments de corda o partitures del s. XV. I tot resumit en un vídeo en què es podia veure la feina que porta editar un llibre d’aquest creador japonès tan especial.

Què us puc afegir. D’acord, sí, us ho he de dir. Bologna és una fira que cap amant de la literatura per a infants s’hauria de perdre. És d’aquells viatges i estada que s’hauria de fer, com molts d’altres, un cop a la vida.[Crònica i fotografies d'Esther Granados. Edició de Silvia Fernández]

1 comentari:

Un chat botté ha dit...

gràcies Esther, quina enveja!!