dissabte, 2 de març del 2013

Gemma Lluch i la promoció de la lectura per a joves

Pels qui no conegueu la Gemma Lluch, supose que pocs, us diré que és tota una eminència en el camp de la investigació de la literatura infantil i juvenil: professora titular de la Universitat de València, doctora, docent en nombrosos màsters al voltant de la lectura i sobre tot investigadora.

Les seves línies d'investigació són:
-l'anàlisi de narratives paraliteràries i audiovisuals per adolescents, 
-disseny, anàlisi i avaluació d'activitats de pràctiques de la lectura en la web 2.0 i
-la literatura infantil i juvenil.

De fet si consulteu el seu web Gemma Lluch, un autèntic pou de ciència, veureu de seguida que es tracta d'una professional molt activa que posa tota la seva feina i investigacions a l'abast de tothom. 

Estudis que ens poden ser molt útils, la majoria en obert, amb consells per seleccionar lectures, el paper del mediador, projectes de lectura en els que hiperlectors lectors joves acaben sent gestionadors de pràctiques i aliats a les biblioteques, anàlisi del fenòmem Laura Gallego, etc... Tots ells de gran utilitat a l'hora d'entendre com hem de promocionar la lectura entre els adolescents.
El seu web també té un bloc on la Gemma Lluch i alguns dels seus alumnes inclouen pràctiques de lectura en la web 2.0 i literatura infantil: teoria, recomanacions, ressenyes crítiques... Interessants són els estudis que ens presenta sobre la lectura del CERLALC (Centro Regional para el Fomento del Libro en América Latina y Caribe) organisme depenent de l'UNESCO.

Alguns bibliotecaris de biblioteques públiques i escolars vam poder gaudir del curs que va fer el passat mes de desembre a la seu del COBDC i no vam quedar gens decebuts però ens vam adonar que tenim moltes coses per aprendre i sort en tenim de professionals com la Gemma que dediquen tot el seu esforç a investigar en el camp de la lectura i els joves.

El passat 2012 va publicar el seu darrer llibre: La lectura al Centre. Llegir (i escriure) llibres, pantalles, documents al Pla de Lectura de Centre, de l'editorial Bromera.

1 comentari:

GemmaLluch ha dit...

Moltes gràcies pel post... És un honor...