dilluns, 27 de febrer del 2012

Compartint lectures


La Biblioteca Armand Cardona de Vilanova i la Geltrú s’ha estrenat amb una activitat de dinamització lectora que val la pena compartir. Es tracta d’un club de lectures compartides en veu alta adreçada a nens i nenes de 6 a 8 anys; les principals peculiaritats d’aquest club són, segons la seva conductora, Pilar Galve, les següents:
  • Cada sessió/trobada es planifica al voltant d’un tema.
  • Els llibres sempre són un element sorpresa i es troben amagats dins d’una capsa en algun lloc de la sala infantil. Els regala la Ratoliva, que és la mascota de les biblioteques de Vilanova i la Geltrú, a tots els membres del club. Per trobar el regal, els nens han d’anar esbrinant un senzill joc de pistes o enigma.
  • La lectura en veu alta és un altre element característic. El club estava pensat per fer circular els contes en una rotllana de nens que els anirien llegint en veu alta però a la primera sessió ja es va poder comprovar com això seria inviable, almenys en aquest grup de nens. Per això la lectura en veu alta dels contes la fa la conductora del club i per als nens es seleccionen llibres d’endevinalles o poesies, que són més curtes.
  • La música infantil també té el seu espai al club: al final de la trobada s’escolta música vinculada a la temàtica de la sessió.
En relació a aquesta activitat es duen a terme un seguit d’accions complementàries:
  • A la sala infantil es fan exposicions de fons i també s’exposen les fitxes de valoració dels llibres, fetes per les nenes i nens del club.
  • Es publica una notícia al bloc de la biblioteca amb la intenció de que, pares i fills, se la llegeixin junts i puguin compartir una estona parlant sobre els contes llegits durant la trobada.

De moment han fet dues sessions, la de gener titulada: Pirates, a l’abordatge! i la de febrer titulada Animals molt humans. També estan programades sessions especials per Sant Jordi, pel maig, en motiu del Festival internacional de circ i firaries Trapezi i pel dia internacional del medi ambient al juny. Si cliqueu als enllaços veureu les entrades que sobre l’activitat s’han publicat al blog de la biblioteca, amb fotografies i enllaços a una part de la bibliografía i les cançons utilitzades.

Però el que més m’ha agradat d’aquest projecte és l’entusiasme amb el que la seva dinamitzadora me’l va explicar. Crec que en el fons, l’únic secret per transmetre el gust per la lectura és sentir-lo un mateix. Si no estic equivocada, llavors aquesta activitat té totes les de guanyar.

[Si voleu més informació sobre l'activitat, la Pilar Galve estarà encantada de contestar les vostres preguntes.]

1 comentari:

Anònim ha dit...

Realment la Pili fa una feina extraordinaria! es prepara cada una de les sessions amb molta cura i la resposta dels nens i nenes, i dels pares i mares és brutal, us ho asseguro...

Susana