dijous, 27 d’agost del 2009

Sobre "Pelos de bruja"

Companys, companyes...

La setmana passada ens vam assabentar d'un cas que volem compartir amb tots vosaltres.
Una usuària es va emportar el llibre "Pelos de bruja" per la seva filla de 4 anys, i després d'haver-li llegit, la nena no va poder dormir en tota la nit: es despertava amb malsons i dient que veia les bruixes que apareixien al llibre. La usuària es va adreçar a la biblioteca per explicar el cas, i demanar que enretiressin el llibre perquè no era apropiat pels infants. La responsable de la biblioteca es va mirar el llibre amb deteniment i va decidir que, efectivament, les il·lustracions eren prou esgarrifoses com per donar la raó a la usuària, i va donar de baixa el llibre (és a dir: el va esborrar del fons de la seva biblioteca).

A continuació, i perquè pogueu valorar millor la situació, adjuntem dues de les il·lustracions del llibre (les que, personalment, trobo més "esgarrifoses" del llibre).



Ens agradaria saber la vostra opinió.
Què hauríeu fet vosaltres, si us haguéssiu trobat en el mateix cas?
Trobeu que la decisió de la biblioteca és l'encertada?
Quins factors s'han de tenir en compte a l'hora d'enfrontar-nos a una situació com aquesta?

10 comentaris:

xavigarsa ha dit...

Hola, personalment jo crec que no hauria retirat el llibre del fonos de la Biblioteca. Definir un criteri sempre obeeix a una opinió personal. El que sí hagués fet, possiblement, és reclassificar el llibre per a edats majors (I2 o fins i tot hi ha biblioteques que tenen centres d'interés de Terror, etc.)

Xavi Garcia--Banyoles

Laia VR ha dit...

Estic d'acord amb en Xavi. La nostra feina és recomanar o no un llibre.
A més, els contes abans d'explicar-los als nostres fills - especialment si són sensibles a imatges "impactants" - potser valdria la pena fer-los un cop d'ull i no demanar que es donin de baixa. :-P
Crec que els professionals del món de la LIJ hem de "receptar" en funció dels gustos i no "censurar".
Sinó el món es perdria molt bones històries.. i il·lustracions! :-)

Un chat botté ha dit...

A Cerdanyola un pare em va dir que la seva filla tenia pànic al llibre de Sendak, allà on viuen els monstres. I un altre dia una mare em va dir que no entenia com podíem tenir un llibre com la meravellosa medicina del Jordi de Roald Dahl a la biblioteca.
Ara fa quinze dies a Roca Umbert una mare es va esgarrifar amb la novel·la de Marina de Ruiz Zafón.
si les imatges de Ruano són esgarrifoses, vol dir que Al otro lado del àrbol de la Mandana SAdat ja no cal ni que en parlem, no?
Crec que és molt encertat el què diu la laia, cada nen té les seves pors i en tot cas, nosaltres recomanen qeu els infants s'han d'acostumar a tota mena d'il·lustracions, però que cada pare pot mirar i triar els llibres que dóna als seus fills.
Jo trobo molt bèstia donar de baixa el llibre.

Glòria

Marisa SGR ha dit...

Bon dia,
Estic d’acord amb la Laia i segurament que hauria fet el mateix que en Xavi, reclassificaria el llibre a una secció d'àlbums il·lustrats!!!

Per altra banda, a http://www.cyberpadres.com/libros/libro/pelos/Pelos_de_%20bruja.htm Ynés Collarte en fa una crítica totalment constructiva.

Marisa SGR

Queso y aceitunas ha dit...

Un llibre pot donar por (o no) segons quina sigui la manera d'explicar-lo. La història dels Pels de Bruixa es pot contar fent-li veure al nen que tot és una invenció de l'àvia per apropar-se a la seva neta i causar simpatia.

De totes maneres, no crec que sigui una pràctica adient al món bibliotecari retirar llibres del fons per criteris "censors". Es podria haver demanat un canvi de catalogació o localitzar-lo en altre lloc amb teixell fantasma i no calia, ni donar-lo de baixa, ni la "recomanació" pública a la resta de biblioteques.

Per cert, que m'ha vingut al cap la moguda dels "nens de cristal" de fa uns mesos. Espero que les recomanacions d'allò que és políticament correcte (o no), no es possin de moda...

ps. A veure quan triguen en "recomanar" retirar dels prestatges el Tintín al Congo.

Irisibula ha dit...

Malament si de cada crítica negativa d'un llibre que ens comunica cada usuari la solució fos retirar-lo del fons. Ens quedaríem sense llibres a la biblioteca.

Com tothom fins ara, crec que les recomanacions per part dels professionals és la millor opció, però trobo que molts pares agafen els llibres per als seus fills sense mirar-se'ls ni una miqueta per sobre i en realitat són ells els qui haurien de fer la tria ja que són ells els que millor coneixen els seus fills.

O no us ha passat mai allò de: quin llibre creus que li agradarà més al meu fill? :D

P.S. Enhac, l'altre dia una amiga que treballa a una biblio de Gal·les em va dir que a Anglaterra van tenir un debat molt seriós sobre la retirada de Tintín al Congo i que al pobre Tintín li va anar d'un pél...

Darabuc ha dit...

Al meu parer, es retira el que és de mala qualitat, no dona més de si, etc. Però si no és el cas, com a molt s'adverteix o es gradua l'edat. No hi ha llibres que espantin, ben bé; pot espantar la forma de contar o haver-hi un nen espantadís; amb un altre nen o una altra forma de contar, el mateix conte pot passar sense més problema.

Montse Bartolomé ha dit...

Hola! Jo tampoc retiraria el llibre, en tot cas el reclassificaria...

aitana carrasco ha dit...

A mí el fet que retirés el llibre del fons de la biblioteca em sembla una vertadera animalada, simplement.

Unknown ha dit...

Hola, disculpad que escriba en castellano, lo primero.

Soy Ynes Collarte, en su día hice una crítica de este libro para cyberpadres.com, cierto es que entonces no tenía hijos, ahora tengo dos de 7 y 4 años y les gustan los dibujos, lo unico que dijo la pequeña es que aunque el pelo sea de caramelo es un asco comer pelo. Supongo que a parte de la sensibilidad del niño dependerá de como se le plantee. Me parece una locura que censuren un libro porque una niña ha tenido pesadillas.